Зразок сертифiкатуОбразец сертификата

Порядок оформлення вантажів на митниці

24 червня 2014, 3802
Категорія: Логістика та ЗЕД
Порядок оформлення вантажів на митниці

Кожен міжнародний вантаж на своєму шляху проходить три етапи митного оформлення: експортне очищення, яке в логістичному та брокерському середовищі називається затаможкою; проходження кордону; та імпортне очищення, так звану розмитнення. При цьому є кілька документів, які знадобляться на будь-якому етапі кожної компанії, яка займається зовнішньоекономічною діяльністю.

Насамперед знадобиться картка акредитації – основний документ, який підтверджує право компанії чи підприємства звертатися до митних органів. Вона оформляється, як тільки компанія починає займатися зовнішньоекономічною діяльністю. Картка являє собою одну сторінку формату А4, але з великою кількістю підписів та печаток. Картка акредитації оформляється на митниці за 1 день, але для того, щоб її зареєструвати, потрібна велика кількість документів, таких як Статут компанії, накази про призначення основних посадових осіб та багато інших. Деякі з цих документів мають бути нотаріально засвідчені. Також бухгалтерія бере в банку довідку про те, що компанія не має валютних цінностей за кордоном, вона дійсна до 3 місяців, і щоразу має запитуватися новий документ.

Митне оформлення під час експорту
Перед тим, як продукцію буде вивезено з країни її виробництва, представник експортера чи митний брокер на його замовлення відправляється на митницю для того, щоб оформити експортну декларацію. Цей документ необхідний для імпортного митного оформлення в країні вантажоодержувача, а компанії-експортеру він потрібен, щоб на його основі потім отримати від держави відшкодування ПДВ. При цьому до митниці подається копія зовнішньоекономічного контракту, інвойс та інші документи, що підтверджують вартість товару, тобто калькуляція її собівартості, а також транспортна накладна на перевезення, тобто CMR при доставці автомобільним транспортом, коносамент при морському перевезенні та авіа накладна при доставці літаком. .

Іноді потрібні додаткові дозволи для деяких видів товарів, але це досить рідкісний випадок, і вони можуть стосуватися лише наркотичних речовин, зброї чи товарів, які є стратегічним запасом цієї країни. Час на оформлення експортної декларації та платежі, які стягуються митницею у цьому випадку, мінімальні. Проте митний інспектор також перевіряє код товару, здійснює його огляд та ретельно перевіряє всі документи. Останнім часом також активно впроваджується у практику електронне оформлення, коли брокер не роздруковує та не засвідчує всю цю масу документів, а просто надсилає їх на митницю в електронному вигляді.

Оформлення на кордоні
Оформлення вантажів у митних пунктах, що знаходяться на кордоні, зводиться до мінімуму, щоби не створювати черг. При цьому інспектор перевіряє наявність усіх необхідних документів і ставить позначку в інвойсі та накладній. Але перед тим, як вантаж заїде на територію країни вантажоодержувача, її представник має оформити у своєму ТГО, тобто районному митному пункті, попередню декларацію чи попереднє повідомлення.

Те, який документ оформляється, залежить від коду товар, тобто від цього, що є даний товар. При оформленні попередньої декларації, імпортер заздалегідь перераховує суму ПДВ та ввізного мита до митних органів, а також надається основна маса документів, які потім подаватимуться при імпорті. Оформлення попереднього повідомлення набагато простіше, для нього потрібно лише кілька основних документів і не потрібна оплата. Оформлення попередніх документів зазвичай займає всього кілька хвилин, але без них машина не зможе проїхати кордон або вантаж не зможе залишити територію порту під час морської доставки. При повітряній та експрес-доставці такі документи не оформлюються, щоб не затримувати термінові вантажі з технічних причин.

Оформлення вантажів у режимі імпорту
Коли вантаж приходить до пункту призначення, відбувається його імпортне очищення. Представник компанії, який вписаний у картку акредитації або митний брокер, який має відповідну ліцензію, вирушає на митницю та розмитнює вантаж. З собою він має повний пакет документів, що підтверджують постачання товару та його вартість.

Обов'язково перед поданням декларації на рахунок митниці має надійти загальна сума платежів по ній, яка включає ПДВ, ввізне мито та деякі технічні платежі. Насамперед, інспектор перевіряє, чи правильно визначено код товару, та документи, що підтверджують вартість вантажу. Вони, тобто інвойс, калькуляція собівартості та прайс-лист мають бути оригінальними, з мокрими печатками виробника та з печатками про проходження кордону.

У загальну вартість вантажу входять також його транспортні витрати, тому для оформлення необхідний договір із перевізником та його довідка про вартість доставки до кордону та після кордону. Потім здійснюється огляд вантажу, а також виходить дозвіл таких служб, як карантин рослин, екологія чи радіологія, СЕС. Для деяких товарів необхідно попередньо отримати спеціальні сертифікати в державних органах.

Після того, як всі ці етапи пройдені, всі платежі сплачені, вартість вантажу підтверджена та інспектор підтвердив, що вантаж відповідає заявленому в документах, імпортер може отримати свій вантаж, він доставляється на склад компанії, може приходитися та продаватися чи використовуватись за призначенням.

comments powered by Disqus

Рубрики блогу

Популярне

Теги

робота освіта карєра веб дизайн туризм php c с java бизнес турагенство візове оформлення CMS Joomla WordPress створення сайту бронювання персонал мотивація економіст фінансист Програміст авк кошторис створення сайта інтернет створення сайтів бухгалтерія бухгалтерський облік бізнес управління персоналом работа закони Excel внз навчання офіс бухгалтер пошук роботи логістика зед перевезення вантажів зп перевезення вантажі фінансовий аналіз економіка фінанси курси програмування hr hr-менеджер кошторисник ефективність запаси склад перевезення вантажу підприємство резюме презентація клієнти співбесіди іврит інтерв'ю ЗЕД відрядження оренда криза митний брокер календарь бухгалтера митниці роота бухгалтера маркетинг НБУ банки кошторисна справа бюджет податки штрафи ПДФО бухгалтерський облік ЕДРПОУ НДС ПДВ тестування