Зразок сертифiкатуОбразец сертификата

Факторний аналіз

11 червня 2014, 3860
Категорія: фінанси
Факторний аналіз

Факторний аналіз

Факторний аналіз є багатовимірним методом, який застосовується з метою вивчення та вимірювання залежності конкретних результуючих показників від факторів, що надають на них безпосередній або опосередкований вплив. Факторний аналіз використовують у найрізноманітніших сферах, зокрема у фінансах.

У загальному випадку факторний аналіз складається з наступних етапів:

  • Визначення мети аналізу та постановка аналітичного завдання.
  • Виділення основних факторів, які мають вплив на результат.
  • Систематизація обраних чинників, перевірка їх у відповідність умовам аналізу (можливість кількісного виміру).
  • Побудова факторної моделі.
  • Безпосередній розрахунок.
  • Аналіз одержаних показників та їх застосування при прийнятті управлінських рішень щодо економічних процесів в організації.

Найбільш важливим є етап вибору факторів та визначення їх взаємодії з результуючим показником. При цьому керуються наявними знаннями (як теоретичними, так і практичними) стосовно конкретної галузі, а також даними про результати діяльності за минулі періоди. Крім того, до уваги беруться також і змінні, що характеризують зовнішньоекономічну ситуацію, стан ринку, економічні зміни, що відбуваються, тощо.

Як головна відмінна риса факторного аналізу від інших аналітичних методів можна назвати його універсальність. Його можна використовувати не тільки для визначення стану на конкретну дату, а й розглядати динамічні зміни, вивчати причини тих чи інших фінансових результатів у минулому, а також прогнози основних показників на майбутнє з високою точністю.

Факторний аналіз як метод дослідження основних результуючих показників господарювання на сьогоднішній день має широке поширення завдяки досить високій ефективності.

Можливість застосування факторного аналізу в оцінці фінансового стану

Застосування цього методу у процесі аналізу показників рентабельності підприємства дає можливість оцінити вплив певних параметрів до рівня прибутковості підприємницької діяльність у цілому. Як основні фактори найчастіше виступають матеріаломісткість і собівартість виробництва, витратність конкретних процесів, успішність реалізації та інші, а також зовнішні та внутрішні управлінські рішення (такі, як зміна вартості, перегляд структури та обсягів виробництв, вибір системи оподаткування тощо) . Для аналізу рентабельності використовують найпростішу двофакторну модель:

Рентабельність = (Прибуток після реалізації продукції (послуги)/Витрати виробництва (собівартість)) * 100%

Рентабельність = ((Вартість продукції (послуги) - Витрати виробництва)/ Витрати виробництво)) *100%

Однак кількість факторів, що впливають, може бути при необхідності суттєво збільшено, і така деталізація дозволяє підвищити точність аналізу. А також дана методика дозволяє спрогнозувати майбутню прибутковість на основі наявних історичних даних.

Факторний аналіз для вимірювання продуктивності праці

Цей спосіб часто застосовується щодо кадрової політики підприємства. При цьому аналіз має продемонструвати, наскільки ефективно (у кількісному вимірі) виконує свою роботу кожен конкретний співробітник. Крім того, за допомогою факторного аналізу можна визначити, наскільки напруженим є трудовий план працівників, залежність ступеня виконання виробничого плану від різних факторів, вплив чисельності персоналу на продуктивність праці та обсяги виробітку та ін. Також слід зазначити, що аналіз абсолютних величин у комплексі з динамічними показниками значно збільшує ефективність цього підходу.

Аналіз фінансової стійкості

Не меншу користь може оцінити вплив різноманітних чинників на фінансову стійкість компанії. Для її виконання показники факторної моделі вибираються з числа складових власного капіталу, які тим чи іншим чином здатні вплинути на результат. Відповідно, аналізуючи статистичні та динамічні показники, можна скласти уявлення про те, наскільки діяльність організації економічно вигідна, а також спрогнозувати її розвиток на майбутні періоди часу.

comments powered by Disqus

Читайте также

Рубрики блогу

Популярне

Теги

робота освіта карєра веб дизайн туризм php c с java бизнес турагенство візове оформлення CMS Joomla WordPress створення сайту бронювання персонал мотивація економіст фінансист Програміст авк кошторис створення сайта інтернет створення сайтів бухгалтерія бухгалтерський облік бізнес управління персоналом работа закони Excel внз навчання офіс бухгалтер пошук роботи логістика зед перевезення вантажів зп перевезення вантажі фінансовий аналіз економіка фінанси курси програмування hr hr-менеджер кошторисник ефективність запаси склад перевезення вантажу підприємство резюме презентація клієнти співбесіди іврит інтерв'ю ЗЕД відрядження оренда криза митний брокер календарь бухгалтера митниці роота бухгалтера маркетинг НБУ банки кошторисна справа бюджет податки штрафи ПДФО бухгалтерський облік ЕДРПОУ НДС ПДВ тестування