Зразок сертифiкатуОбразец сертификата

Інтерв'ю із Кондратьєвим Володимиром

5 вересня 2014, 3353
Категорія: інтерв'ю
Інтерв

Інтерв'ю з Володимиром Кондратьєвим

На курсах Володимир Євгенович передає слухачам весь свій практичний досвід. Його методика викладання базується на активному взятті участі у процесі навчання. Він створює живу та довірчу атмосферу, яка спонукає професійно освоювати предмет

- Володимире Євгеновичу, як Ви прийшли до ЗЕД? Де це вчилися?

Вперше з ЗЕД зіткнувся 1995 року: фірма, в яку я влаштувався працювати після закінчення КПІ, взяла в оренду меблеву фабрику та збиралася закуповувати поролон для потреб фабрики у Польщі. Завдяки навичкам перекладу з англійської мови, отриманим у КПІ, я став займатися підготовкою міжнародного контракту та листуванням з польською стороною, що, безумовно, було гарною стартовою сходинкою у моїй кар'єрі у цій компанії.

- Після закінчення навчання Ви одразу пішли працювати?

Я завжди намагався поєднувати навчання з роботою. Наприклад, у КПІ я навчався на стаціонарі та працював у науковій лабораторії у другій половині дня. Вже будучи досить досвідченим спеціалістом ЗЕД, я здобув другу вищу освіту, закінчив інститут Міжнародної економіки та фінансів при МАУП, здобув ступінь магістра у галузі міжнародної економіки та фінансів, захистив магістерську роботу у галузі банківського фінансування експортних операцій.

- Володимире Євгеновичу, що входить до компетенції менеджера із зовнішньоекономічної діяльності?

У компетенцію менеджера ЗЕД входить досить широке коло обов'язків, що, як правило, закріплено посадовою інструкцією підприємства. У цьому документі описані посадові обов'язки із прив'язкою до спеціалізації компанії. Немає сенсу перераховувати ці пункти в короткому інтерв'ю, тому що саме цьому присвячено кілька тематичних навчальних годин на курсах. Можу тільки підсумувати загальні моменти про те, що професійна підготовка менеджер ЗЕД полягає в умінні знайти серед величезної кількості пропозицій світового ринку саме ті пропозиції, які будуть корисні вашому підприємству, встановити ділові відносини з контрагентами, закріпити відносини підписанням контракту та вмінням контролювати виконання договірних зобов'язань обома сторонами.

- Як Ви вважаєте, які знання, вміння, навички, особисті якості потрібні у Вашій професії?

Напевно, як у будь-якій професії, пов'язаній з економічною активністю підприємства, найважливішими якостями менеджера ЗЕД є:

-  вміння сформулювати мету та розбити досягнення мети на завдання (етапи);

-  вміння виставити пріоритети у роботі;

-  вміння сконцентруватися на вирішенні поточних завдань;

-  уважність (особливо до дрібниць). Але при цьому завжди пам'ятати: дрібниць у роботі менеджера ЗЕД не буває.

-А яка вища освіта, на Вашу думку, оптимальна для менеджера з ЗЕД?

У середині 90-х спеціалістів з ЗЕД було небагато, підготовкою менеджерів ЗЕД займалися спеціалізовані навчальні заклади та переважно фахівці «перевчалися» з інших спеціальностей, у тому числі з лінгвістичних, інженерних, військових. Зараз практично всі економічні вищі навчальні заклади пропонують безліч видів підготовки менеджерів ЗЕД, причому спеціальність так і називається «менеджер ЗЕД» та внесена до офіційного довідника Міносвіти України. Однак, на мою думку, ЗЕД може займатися людина, яка має бажання і здатність до цього виду діяльності. Просто навчитися цьому складно, інакше, робота буде тягарем, швидко набридне, результати будуть плачевні.

З якими спеціальностями всередині компанії найчастіше взаємодіє менеджер із ЗЕД?

Менеджер ЗЕД у компанії є фактором, що об'єднує, для багатьох відділів, тому що за родом своєї роботи підпорядковується вищому керівництву. Разом із фінансистами планує оплату та отримання коштів за зовнішньоекономічними контрактами. Разом із юридичним відділом перевіряє, чи «вираховує» контракти. Разом із бухгалтерією планує митні та інші податкові платежі; разом зі складом перевіряє кількість і якість товару, що надійшов; разом з відділом продажів та маркетингу планує продаж та закупівлю; разом із транспортно - логістичним відділом планує доставку та отримання товару.

- "Плюси" Вашої професії очевидні. Це поїздки до іншої країни, спілкування з різними людьми. Чи могли б ви перерахувати «мінуси»?

Основний мінус професії в тому, що ти постійно «в темі», бо рух фінансів та товарів у світовій економіці – поняття цілодобове, без свят та вихідних. Тобто, навіть будучи у відпустці, ти зобов'язаний знати, що відбувається, як рухається товарний потік, чи сплатили товар, який курс валют тощо. Це дуже важливий момент, не можна просто вийти з офісу і «відключитися».

- До питання про кар'єру. Як вона зазвичай будуватиметься у менеджера з ЗЕД? Коли людина не переходить на керівні посади, у чому професійний досвід?

Тут я повинен розчарувати тих людей, які мріють про карколомні кар'єри ТОР-менеджерів. Становлення менеджера ЗЕД йде в основному як фахівця, а накопичення досвіду не призводить до автоматичного просування кар'єрними сходами. Хоча мені відомі випадки, коли у спеціалізованих компаніях, пов'язаних із зовнішньоекономічною діяльністю, із менеджерів ЗЕД формувалися і директорат, і керівники ключових відділів, наприклад, фінансового відділу продажу, логістичного відділу.

- На Ваш погляд, хто комфортніше почувається на цій посаді, жінка чи чоловік?

На мою думку, професія менеджера ЗЕД не має гендерних переваг, хороші фахівці існують в обох статей. Однак існує кілька простих правил, пов'язаних з правильним розміщенням акцентів, наприклад, переговори будуть ефективні, якщо переговорна команда складатиметься з представників обох статей. На первинних переговорах, якщо представником однієї зі сторін є чоловік, їх краще проведе жінка з вашого боку.

- Чи можливо влаштуватись на роботу менеджером з ЗЕД, після закінчення курсів?

Безперечно, можна влаштуватися працювати на посаду менеджера з ЗЕД після курсів

Якщо:

  • ви засвоїли базовий курс;
  • якщо у вас є інтерес до цього виду роботи;
  • ви вмієте спілкуватися з людьми;
  • ви володієте хоча б однією іноземною мовою;
  • ви на "ти" з комп'ютерними програмами;
  • маєте загальне уявлення про практику складання та підписання договорів.

- Що надихає Вас у роботі? Про що мрієте?

Для мене натхнення в роботі викликає ту кількість нових знань, які ще слід освоїти, та нових людей, з якими знайомишся та спілкуєшся у процесі роботи. Мрії, звичайні як у будь-якої людини, але найбільше хочеться миру та спокою для України

- Які риси характеру допомагають Вам у роботі?

У роботі дуже допомагає цілеспрямованість («бачення мети») та потяг до нових знань. Для мене цінна і важлива будь-яка робота, але особливо мене «заводить», коли я можу дізнатися про щось нове.

- Як відпочиваєте у неробочий час?

Відпочиваю рідко, у звичному значенні цього слова. Буває, що доводиться працювати і у вихідні дні. Дуже ціную моменти, коли можу з сім'єю вибратися кудись на природу: влітку - ближче до води, восени - до лісу чи парку.

- Як ваш настрій впливає на роботу?

Настрій, звичайно, впливає на роботу, але я вважаю, що людина, яка не може впоратися зі своїми емоціями, не повинна керувати людьми, тим більше, якщо від її рішень залежать фінансові результати компанії, в якій вона працює. Тому поганий настрій та роздратування намагаюся залишити за межами офісу та навчальної аудиторії.

- Чи давали пораду, яка змінила Ваше життя?

Звичайно, бувають моменти, коли не можна обійтися без гарної поради. Дійсно, хороша порада може вплинути на долю людини, тому слід думати, що ви радите іншим і могли б ви скористатися цією порадою для себе.

- Як проходило Ваше дитинство? Щось яскраве запам'яталося?

Я народився і виріс у Києві в Солом'янському районі (який раніше називався Залізничним). Прямо на моїх очах район, що здебільшого складається з приватного сектора, обріс багатоповерхівками, які стали міськими кварталами. Зараз вже практично нічого не нагадує про одноповерхові будиночки мого дитинства, що потопають у садках та квітах. Один із яскравих спогадів дитинства – це катання на плотах, зроблених із зруйнованих парканів по озеру, яке було на місці центрального РАГСА на проспекті Перемоги.

- Останнім часом у Вашому житті відбувалися якісь хвилюючі події?

Зараз ми живемо під час великих змін, тому можна сказати, що щодня відбуваються важливі та хвилюючі події, як для простих людей, так і України в цілому.

- Розкажіть про свою сім'ю.

Сім'я невелика, але дружна: тато(я), мама та доця. Доця навчається у школі. На жаль, з наших бабусь та дідусів у живих нікого не залишилося.

- Припустимо, у Вас виник шанс змінити свою професію. Що б Ви обрали?

Хотілося б спробувати себе в якійсь творчій професії, наприклад, у письменстві. Але на даному етапі, можливо, спробую написати навчальний посібник із логістики чи ЗЕД.

comments powered by Disqus

Читайте также

Рубрики блогу

Популярне

Теги

робота освіта карєра веб дизайн туризм php c с java бизнес турагенство візове оформлення CMS Joomla WordPress створення сайту бронювання персонал мотивація економіст фінансист Програміст авк кошторис створення сайта інтернет створення сайтів бухгалтерія бухгалтерський облік бізнес управління персоналом работа закони Excel внз навчання офіс бухгалтер пошук роботи логістика зед перевезення вантажів зп перевезення вантажі фінансовий аналіз економіка фінанси курси програмування hr hr-менеджер кошторисник ефективність запаси склад перевезення вантажу підприємство резюме презентація клієнти співбесіди іврит інтерв'ю ЗЕД відрядження оренда криза митний брокер календарь бухгалтера митниці роота бухгалтера маркетинг НБУ банки кошторисна справа бюджет податки штрафи ПДФО бухгалтерський облік ЕДРПОУ НДС ПДВ тестування