Зразок сертифiкатуОбразец сертификата

Інтерв'ю із Смальковою Ольгою. Курси MS Excel

27 квітня 2014, 2558
Категорія: інтерв'ю
Інтерв

Інтерв'ю із Смальковою Ольгою. Курси MS Excel

Ольга Смолькова навчалася у найбільшому технічному виші країни – Національному технічному університеті України «Київському Політехнічному Інституті». Зараз займається улюбленою справою – навчає людей використовувати програми Microsoft Office, з яких MS Excel, безперечно, найбагатша.

Людина, яка закохана в свою професію, щаслива людина.

Оля дуже часто, перш ніж записатися на курс, люди цікавляться професійною компетенцією викладача. Як правило, перевага надається фахівцю з більшим стажем і, відповідно, старшим. Ваш випадок – виняток.

Розкажіть, будь ласка, як ви освоїли здатність передавати знання? Де Ви цьому навчилися?

Я здобула освіту в одному з найкращих вишів України, непогано встигаючи. Тому, в першу чергу, я навчилася здобувати знання сама. А, як відомо, один із стовпів успішного самонавчання – групова робота та здатність пояснити вивчену тему іншим. Власне, як говорила одна моя знайома (кандидат психологічних наук), в основі актуального та гармонійного навчання як дитини, так і особливо дорослого лежить саме механізм допомоги та навчання іншого. Одним словом, я добре передаю знання тому, що сама здатна навчатися, припускаю питання, які виникнуть, і намагаюся на них відповідати.

Є такий анекдот:

  Кадровий відділ, прийом на роботу:

- А наскільки Ви наполегливі у досягненні цілей?

– Я бачив кінець таблиці Excel.

- Запитань більше немає, Ви прийняті.

Невже робота в Excel настільки рутинна чи є в ній свої елементи творчості?

Звичайно є. Тільки от якщо людина, яка вчиться працювати в Еxcel, знаходить, відкриває щось сама, чи за допомогою професіонала-викладача - новий для себе спосіб, нову формулу, нове, ефективніше вирішення того чи іншого процесу чи завдання, то далеко не всякий інша людина здатна оцінити красу, витонченість, ефективність такого відкриття.

Так само, як, наприклад, радість відкриття молодого вченого в галузі математики, хімії, фізики, та й будь-якої іншої науки, зрозуміють і розділять насамперед професіонали, колеги по цеху. Для людей сторонніх це може і, напевно, здаватиметься незрозумілим, а іноді навіть похмурим дивацтвом. І лише справжній фахівець (у нашому випадку – за Еxcel) зможе "оцінити красу гри" (с). До речі, кінець таблиці Еxcel побачити дуже легко. Для цього можна скористатися послідовним натисканням клавіші End та клавіші зі стрілкою вниз (smiley)

В яких напрямках можуть використовуватись знання, отримані на заняттях з Excel? Наскільки це функціонально застосовується на практиці?

Excel настільки багатогранна програма, що її можна використовувати без перебільшення майже скрізь: починаючи з простих підрахунків як на калькуляторі, до планування робочого (або особистого) часу. А деякі умільці навіть примудряються малювати в Excel, використовуючи комірки як пікселі.

У програмі мого курсу немає чіткого поділу, що ці завдання економічні, а ці для, наприклад, фахівців з підбору персоналу чи фінансистів, на заняттях я розповідаю про загальні правила роботи з інструментами Excel, а куди ці інструменти застосувати кожен зі студентів вирішує для себе сам. Досить багато часу я приділяю навчанню основ алгоритмізації запитів (якщо простими словами, то мисленню, яке дозволяє розбивати завдання на окремі маленькі шматочки і виконувати його потім покроково, за допомогою інструментів та функцій Excel). Більше того, відточені за допомогою курсів навички алгоритмічного мислення, постановки та деталізації завдання, правильного формулювання запиту допоможуть у багатьох практичних ситуаціях.

Які подальші кроки ви плануєте у своїй кар'єрі? Що Вам хотілося б реалізувати в першу чергу?

Я не дуже вітаю сучасний зміст, який вкладають у поняття «кар'єра». Кар'єра, на мою думку, це не стільки стрибки вгору, від рядового менеджера, до керівника проектом чи директора, а скоріше «горизонтальний» рух, тобто поглиблення та розширення знань, умінь, більше конкретних вирішених завдань, та що вже там, успішніше навчених людей. Тільки перебуваючи у безперервному пошуку та самовдосконаленні, викладач може залишатися затребуваним. Але мені дуже пощастило в цьому сенсі, адже з кожним моїм слухачем я теж навчаюсь чогось нового.

У житті основний вплив мають події, що відбуваються, а наше ставлення до них. Як ви реагуєте на будь-які зміни? Ви консерватор чи ні? Який тип темпераменту Вам ближчий?

Скажімо так, у будь-якій людині є щось від консерватора, а щось від новатора.

Еволюційно консерватизм допомагає вижити. Спираючись на попередній досвід, можна з упевненістю досягти результату, що не видається, звичайно, але вельми значним. І що найголовніше, без збереження попереднього досвіду та деякого "ядра стабільності" класичні поняття освіти, школи не існували б зовсім. Але, з іншого боку, лише новатори здатні знаходити нові шляхи, тим самим накопичуючи загальнолюдські знання, які потім поступово переходять у розряд консервативних істин... і цикл повторюється знову (smiley)

Що Вас може захопити у цьому житті? У що Ви готові «зануритися з головою»?

Мені пощастило, найбільше мене захоплює моя робота, причому всі її аспекти, починаючи з підготовки занять до моменту, коли нещодавно нові слухачі моїх курсів вже отримують сертифікат про їх закінчення. Дуже люблю реальні завдання, які приносять мої студенти, адже пояснювати та вчити застосуванню будь-якого інструменту краще на прикладах із життя, ніж на умоглядних, теоретичних завданнях.

Якими знаннями, на Вашу думку, варто озброїтися, щоб бути успішним сьогодні? Що Ви можете порадити нашим абітурієнтам?

Так, хто володіє інформацією – той має світ (с). Ця фраза з часом все більше наповнюється змістом. Людство зараз має величезну перевагу в порівнянні з людьми, які жили навіть 50 років тому – сучасна людина може з легкістю знайти майже будь-яку інформацію про що завгодно. Але й тут медаль про дві сторони: через надлишок знань не кожен може грамотно розподілити свій час та приділяти увагу лише важливим питанням.

Тому, на мій погляд, щоб бути успішним, потрібно мати знання про те, які знання зараз актуальні і що може знадобитися в найближчому майбутньому. Бути у тренді! 

comments powered by Disqus

Читайте также

Рубрики блогу

Популярне

Теги

робота освіта карєра веб дизайн туризм php c с java бизнес турагенство візове оформлення CMS Joomla WordPress створення сайту бронювання персонал мотивація економіст фінансист Програміст авк кошторис створення сайта інтернет створення сайтів бухгалтерія бухгалтерський облік бізнес управління персоналом работа закони Excel внз навчання офіс бухгалтер пошук роботи логістика зед перевезення вантажів зп перевезення вантажі фінансовий аналіз економіка фінанси курси програмування hr hr-менеджер кошторисник ефективність запаси склад перевезення вантажу підприємство резюме презентація клієнти співбесіди іврит інтерв'ю ЗЕД відрядження оренда криза митний брокер календарь бухгалтера митниці роота бухгалтера маркетинг НБУ банки кошторисна справа бюджет податки штрафи ПДФО бухгалтерський облік ЕДРПОУ НДС ПДВ тестування