Зразок сертифiкатуОбразец сертификата

Як успішно пройти випробувальний термін?

1 квітня 2014, 2406
Категорія: робота
Як успішно пройти випробувальний термін?

Зійти з дистанції за крок від заповітної мети – образлива поразка. Коли йдеться про пошук роботи, таким фінальним ривком нерідко стає випробувальний термін. Переодягнути його вдається більшості, але не всім. Що зробити, щоб утриматись на робочому місці? Яких помилок слід уникати? Як потрібно поводитися?
Для початку кілька табу:
- не брехайте і не перебільшуйте, не приписуйте собі умінь і знань, якими не володієте, брехня швидко розкриється і вас негайно попросять на вихід;
- не запізнюйтесь;
- не йдіть до закінчення робочого дня, навіть якщо так робить більшість;
- не відпрошуйтесь, хіба що привід дуже серйозний;
- не пліткуйте, нікого не обговорюйте, адже ви новачок, справжнього стану справ та відносин у колективі не знаєте і легко можете нажити собі ворогів;
- не лінуйтеся і не скаржтеся, що вам важко - ледарів і скигліїв ніхто не любить;
- не виявляйте зайву ініціативу, ваші пропозиції можуть виявитися невдалими або хтось вирішить, що ви мітите на його місце, і постарається вижити;
- не ігноруйте правила та традиції, прийняті в компанії, не роздавайте порад, адже зі своїм статутом до чужого монастиря не ходять;
- не мовчите як риба, вас можуть прийняти за людину апатичну, замкнуту, в роботі не зацікавлену;
- не балакайте безмовно, ви ризикуєте наговорити зайвого або зійти за ледаря, який тільки й робить, що меле язиком.
Щоб успішно пройти випробувальний термін, ви повинні чітко уявляти, що від вас вимагається. Постарайтеся домогтися від вашого начальника якомога точнішого формулювання поставлених перед вами завдань. По можливості у кількісному вираженні. Наприклад, укласти контракт чи продемонструвати певний рівень продажів. Нерідко у компаніях, особливо великих, після закінчення випробувального терміну передбачено тестування. Іспит не повинен стати для вас сюрпризом. Потрібно відразу уточнити, чи він запланований, що вам потрібно знати, щоб його здати.
Як правило, випробувальний термін передбачає навчання. З нуля, якщо у вас немає досвіду роботи на аналогічній посаді. Або ви просто повинні докладно ознайомитись зі своїми обов'язками в компанії, освоїтися, вивчити внутрішні інструкції. Так чи інакше, вам потрібно знати, кому можна ставити запитання, якщо щось буде не зрозуміло. Не мовчіть, якщо вам все ясно. Запитуйте, розбирайтеся, демонструйте зацікавленість, звісно, в розумних межах.
Те саме стосується субординації. Якщо ви претендуєте на досить високу посаду, проблем, швидше за все, не виникне. А ось коли йдеться про пересічну посаду, у вас може з'явитися безліч «начальників». Користуючись тим, що ви новачок і намагаєтеся зачепитися за робоче місце, деякі старші колеги спробують перекласти на вас частину своїх обов'язків.
Не піддавайтеся, перш за все, ви повинні виконувати свою роботу, інакше заваліть випробувальний термін. Саме тому дуже важливо одразу уточнити у начальства, хто може давати вам завдання та які.
У той же час не уникайте роботи, яку виконують співробітники з аналогічною посадою. Не всі обов'язки бувають прописані на папері, про що вас можуть не попередити.
Все записуйте, не покладайтеся на згадку. На вас звалиться багато нової інформації, починаючи з імен начальників та колег, плутатися в яких – вірний шлях до провалу. Запам'ятати все відразу нереально, тим більше, коли ви ще не освоїлися і, напевно, хвилюєтеся. Тому потрібно бути дуже уважним і робити нотатки. Інакше доведеться весь час перепитувати, а розсіяні та неуважні працівники нікому не потрібні.
Виявляйте дружелюбність, але не фамільярність, ви все ще чужинець у колективі, за тиждень стати своїм нереально. Частіше посміхайтеся, але не перестарайтеся, інакше це буде дивно. Виявляйте інтерес, але не стаєте нав'язливим. Говоріть про погоду, але не про політику, взагалі не торкайтеся гострих тем, у вас напевно знайдуться опоненти.
На думку начальства про вас може вплинути будь-хто в колективі. Ви не знаєте, до кого саме дослухається шеф. І навпаки, навіть якщо ви відразу зможете потоваришувати з кимось із колег, це не означає, що чаша терезів схилиться на вашу користь.
І ще, пам'ятайте, що випробувальний термін існує не тільки для того, щоб вас оцінили. Вам потрібно уважно придивитися до посади, компанії, колег, начальства.
Склочний колектив, директор-тиран, сумнівні кар'єрні перспективи, погані умови праці та постійний стрес, незрозумілі вимоги, які неможливо виконати... Якщо ви відчуваєте, що все одно не зможете працювати в цій компанії, чим раніше припините муки, то швидше знайдете інший , Найбільш підходящий варіант. До речі, якщо вас взяли на випробувальний термін, це не причина залишати пошук відповідної вакансії, адже робота фактично ще не ваша.

comments powered by Disqus

Читайте также

Рубрики блогу

Популярне

Теги

робота освіта карєра веб дизайн туризм php c с java бизнес турагенство візове оформлення CMS Joomla WordPress створення сайту бронювання персонал мотивація економіст фінансист Програміст авк кошторис створення сайта інтернет створення сайтів бухгалтерія бухгалтерський облік бізнес управління персоналом работа закони Excel внз навчання офіс бухгалтер пошук роботи логістика зед перевезення вантажів зп перевезення вантажі фінансовий аналіз економіка фінанси курси програмування hr hr-менеджер кошторисник ефективність запаси склад перевезення вантажу підприємство резюме презентація клієнти співбесіди іврит інтерв'ю ЗЕД відрядження оренда криза митний брокер календарь бухгалтера митниці роота бухгалтера маркетинг НБУ банки кошторисна справа бюджет податки штрафи ПДФО бухгалтерський облік ЕДРПОУ НДС ПДВ тестування