Зразок сертифiкатуОбразец сертификата

Працювати із друзями. Плюси і мінуси

17 листопада 2013, 2878
Категорія: робота
Працювати із друзями. Плюси і мінуси

           Кожна людина, особливо, що тільки ступає на шлях самостійного бізнесу, ставить питання: а чи варто працювати з друзями? Чи варто приймати їх на роботу? Чи розміщувати в їхніх компаніях великі замовлення чи пропонувати їм власні послуги?
           З одного боку, кожному підприємцю хочеться співпрацювати із тими, кого він добре знає, кому може довіряти. Але як же тоді знаменита фраза: «Упаси мене, Боже, від друзів, а від ворогів я вже якось сам позбудуся»?
Деякі, навчені гірким досвідом, заявляють, що набагато приємніше мати ділові відносини із сторонніми людьми, ніж із друзями. Атмосфера, в якій присутні дружні принципи та зобов'язання, згубно впливає на об'єктивність угоди. Винятково фінансові відносини повністю виключають поступки, що заважають укладенню будь-якого договору.
           Отже, спираючись на думки деяких опитаних мною знайомих, у роботі з друзями можна виділити як плюси, так і мінуси.
           «Складно, – каже двадцятишестирічна викладач англійської мови Наталя, – коли хтось із друзів просить мене підтягнути свою дитину, на мене завжди лягає більша відповідальність. Тому що здібності у всіх дітей різні, а я починаю відчувати себе зобов'язаною навчити його швидко розмовляти англійською мовою. Коли очікування друзів не виправдовуються, обидві сторони мають якийсь осад».
           Ти знаєш, на що здатні твої друзі, чого від них можна очікувати. І в цьому безперечний плюс. З іншого боку, друг сподівається на особливе себе ставлення і поблажки у разі не дуже добре виконуваної роботи, – так вважає web-дизайнер Ірина, – пробувати можна і потрібно, але завжди потрібно передбачати подібні наслідки».
           А ось співробітниця call-центру Олена у роботі з друзями проблеми зовсім не бачить: «Я працювала з другом в одному відділі. Для мене це не мало жодних відмінностей у порівнянні з роботою у згуртованому колективі. Той факт, що ми друзі ніяк не відбивалися на роботі».
           «Я завжди дотримуюсь тактики, що боятися потрібно друзів. Саме вони певного моменту можуть підвести. Тож не фанат такого виду співробітництва. На них просто завжди сподіваєшся найбільше і розчарування від цього ще гірше», – поділилася своєю думкою студентка Анастасія.
           А ось Олег – директор державного підприємства, відповів лаконічно та з усмішкою: «У мене на роботі немає друзів. Усі друзі – після роботи».
           «Колеги-друзі добре знайомі, а отже, не доводиться витрачати час на "притирання" характерів. Як наслідок, час не витрачається, продуктивність зростає. Також прийти до консенсусу із знайомими людьми набагато простіше. Чисто теоретично, скандалів у такому колективі має бути менше. Майже – навіть більше! - Поправила окуляри адміністратор готелю Ольга, - Але при роботі з друзями зустрічаються і мінуси. Наприклад, складно наполягати на своєму – не хочеться втрачати дружбу. І не дай боже посваритися в такому колективі! Весь колектив спостерігатиме за тим, як ви з подругою сваритеся, а інтимні подробиці вашого життя стануть відомими широкому загалу».
           Дружба – це те, що треба берегти. Можливо, тому не варто заважати її з роботою. Але ж ми говоримо про справжню дружбу, чи не так? А справжня дружба переживе всі труднощі спільної роботи.

© Ольга Бондарь

comments powered by Disqus

Читайте также

Рубрики блогу

Популярне

Теги

робота освіта карєра веб дизайн туризм php c с java бизнес турагенство візове оформлення CMS Joomla WordPress створення сайту бронювання персонал мотивація економіст фінансист Програміст авк кошторис створення сайта інтернет створення сайтів бухгалтерія бухгалтерський облік бізнес управління персоналом работа закони Excel внз навчання офіс бухгалтер пошук роботи логістика зед перевезення вантажів зп перевезення вантажі фінансовий аналіз економіка фінанси курси програмування hr hr-менеджер кошторисник ефективність запаси склад перевезення вантажу підприємство резюме презентація клієнти співбесіди іврит інтерв'ю ЗЕД відрядження оренда криза митний брокер календарь бухгалтера митниці роота бухгалтера маркетинг НБУ банки кошторисна справа бюджет податки штрафи ПДФО бухгалтерський облік ЕДРПОУ НДС ПДВ тестування