Зразок сертифiкатуОбразец сертификата

Що таке "чорна бухгалтерія"?

28 березня 2014, 10778
Категорія: бухгалтерський облік
Що таке "чорна бухгалтерія"?

В Україні багато підприємств вдаються до роботи із «чорною» бухгалтерією. Всі чудово знають, що вести «чорну» бухгалтерію це кримінальна справа. Зазвичай таку справу доручають людині, яка давно працює на підприємство і добре розуміється на економічних справах та бухгалтерському обліку. Найчастіше такими людьми є родичі або близькі люди директора, які знаються на цьому.

Особа, яка відповідальна за «чорну» бухгалтерію має вести свої справи в окремому кабінеті та зберігати всі документи, окремо від решти співробітників. Це робиться для того, щоб вони не мали доступу до документів. Такий кабінет повинен знаходитися якнайдалі від усіх інших. Для більшої конспірації на дверях кабінету можна повісити напис: "Вхід у щитову".

«Чорна» бухгалтерія – це зазвичай виплата співробітникам заробітної плати в конверті, приховування прибутку підприємства, невраховані заборгованості, товари чи кошти. Також до «чорної» бухгалтерії відносять продаж товарів за готівку без документального оформлення господарської операції.

Чорну бухгалтерію ведуть з метою укриття доходів підприємства від держави, щоби сплачувати менше податків.

Загалом звичайні працівники підприємства навіть не здогадуються, як тривають фінансові справи. Наприклад, якщо ви отримуєте заробітну плату в конверті, то вже вам слід подумати, що не все так гладко.

У народі є два поняття – це «чорна» бухгалтерія та «біла». "Біла" бухгалтерія ведеться офіційно на підприємстві. Підприємство не приховує своїх доходів та чесно платить усі борги до державної скарбниці. Ці два поняття схожі, лише у «чорній» бухгалтерії підприємство відбиває лише частину своїх доходів.

Нині майже кожен бухгалтер стикається з чорною бухгалтерією. Під час ведення «чорної» бухгалтерії треба бути дуже обережним і завбачливим. У разі несподіваного візиту податкової міліції потрібно якнайшвидше видалити всілякі документи «чорної» бухгалтерії. Видалити їх з комп'ютера та у паперовому архіві. Видалити документи паперового архіву можна за допомогою спеціальної машинки. Ведення чорної бухгалтерії може призвести до кримінальної ответственности. Це ризикова справа.

Початківцям бухгалтерам раджу бути гранично обережними та уважними. Краще все наскільки раз перевіряти ще раз, ніж потім виправляти помилки. Адже якась помилка може спричинити великі втрати.

comments powered by Disqus

Читайте также

Рубрики блогу

Популярне

Теги

робота освіта карєра веб дизайн туризм php c с java бизнес турагенство візове оформлення CMS Joomla WordPress створення сайту бронювання персонал мотивація економіст фінансист Програміст авк кошторис створення сайта інтернет створення сайтів бухгалтерія бухгалтерський облік бізнес управління персоналом работа закони Excel внз навчання офіс бухгалтер пошук роботи логістика зед перевезення вантажів зп перевезення вантажі фінансовий аналіз економіка фінанси курси програмування hr hr-менеджер кошторисник ефективність запаси склад перевезення вантажу підприємство резюме презентація клієнти співбесіди іврит інтерв'ю ЗЕД відрядження оренда криза митний брокер календарь бухгалтера митниці роота бухгалтера маркетинг НБУ банки кошторисна справа бюджет податки штрафи ПДФО бухгалтерський облік ЕДРПОУ НДС ПДВ тестування