Зразок сертифiкатуОбразец сертификата

Як успішно пройти співбесіду

1 червня 2014, 3049
Категорія: работа
Як успішно пройти співбесіду

Для багатьох людей співбесіда на роботу може стати справжнім стресом. Ще б! Адже від того, наскільки успішно вони його пройдуть, може, буквально залежати їх подальша доля. Ще більше нервують кандидати, якщо йдеться про компанію чи посаду мрії. Як правильно подати себе, щоб вас захотіли взяти на цю роботу? Які існують підводні камені? Як відразу обчислити недобросовісного роботодавця? Відповіді на ці питання ми спробуємо знайти далі.

Постарайтеся відразу дізнатися про компанію, в яку збираєтесь влаштуватися якнайбільше. Запитайте про адресу сайту, та перегляньте всю інформацію на ньому, ознайомтеся з цілями та політикою фірми. Якщо є така можливість, спробуйте прийти в компанію як клієнт. Це дасть вам максимум інформації. Ви зможете визначити, чи підходить вам дана робота, який тут емоційний та енергетичний клімат, чи комфортно ви почуваєтеся.

Максимум інформації
Не бійтеся під час телефонного дзвінка із запрошенням на співбесіду розпитати більше про фірму та умови роботи. Пам'ятайте, що не лише вас обирають, але й ви також придивляєтесь до роботодавця. Однак не переходьте межу – якщо ви ставитимете надто багато докладних питань, та ще й висловлюватиме незадоволення з приводу якихось умов – ви одразу ж залишите про себе негативне враження. У випадку, коли ви бачите, що посада вам не підходить - просто відразу ввічливо відмовтеся від пропозиції.

Не обурюйтеся, що, мовляв, роботодавець пропонує низьку зарплату, або офіс знаходиться занадто далеко, не пред'являйте інших претензій. Достатньо буде просто спокійно, чітко та ввічливо аргументувати свою позицію.

Якщо ж ви розумієте, що зацікавлені на посаді, постарайтеся з вечора продумати те, які питання вам можуть ставити на співбесіді та приблизні відповіді на них.

Для того, щоб створити правильний настрій, використовуйте позитивну візуалізацію. Уявіть собі, що вас уже взяли на цю посаду. Картинка має бути яскравою та барвистою, не забудьте відчути всі позитивні емоції. Також експерти у візуалізації радять «обірвати» свою мрію на піку позитиву, тобто не прожити її подумки до кінця, а припинити візуалізацію десь на середині. Це для того, щоб ваша підсвідомість хотіла продовжити відчувати позитивні емоції, а не вирішила, що у вас уже все було в минулому.

Не зациклюйтесь на одній вакансі. Навіть якщо вас вже запросили на співбесіду, і надалі відправляйте резюме в інші компанії. І у випадку, коли вас запросили паралельно на кілька співбесід – у жодному разі не відмовляйтеся від жодного з них! Усвідомлення того, що у вас є й інші варіанти, допоможе перебороти нервовий стан і не допустить панічних думок.

По одязі зустрічають
Зовнішність дуже важлива на співбесіді. Багато ейчарів мають професійну фішку: вони уважно дивляться на манікюр кандидата – без жартів! На їхню думку, людина, яка стежить за собою, цінує себе, досить дисциплінована і адекватна, завжди вдягає час, щоб привести свої руки в порядок. У принципі частка правди в цьому є. Немає нічого неприємнішого, ніж людина з недоглянутими, обгризеними або нашвидкуруч остриженими брудними нігтями. Не обов'язково відразу ж бігти до салону. Достатньо буде просто зробити домашній гігієнічний манікюр, використавши пилочку для нігтів.

Крім того, зверніть увагу на ваш одяг. Вона має бути чистою, не пом'ятою та охайною. Краще одягтися непомітно. Якщо ви йдете на співбесіду на посаду, яка передбачає певний дрес-код (найчастіше це – діловий стиль), дотримуйтесь його і на співбесіді. У випадку, коли на роботі всі віддають перевагу стилю «кежуал» (це переважно стосується творчих професій), одягніться так само і на співбесіду. До речі, навіть у цьому випадку краще додати якийсь діловий елемент – наприклад, джинси поєднати з піджаком. Так ви покажете роботодавцю, що поважаєте його та серйозно сприймаєте співбесіду.

Нерідко жінки роблять поширену помилку та намагаються виглядати просто красиво, а не як компетентний фахівець. Однак слід пам'ятати, що це не побачення, а співбесіда на роботу. Занадто яскравий макіяж, хитромудро покладене волосся, короткі або спідниці, що облягають, глибоке декольте і високі підбори – все це буде зайвим, і, більше того, недоречним. У кращому випадку ви справите враження недалекої Барбі, у гіршому – не зовсім адекватної людини. Будь ви тричі ідеальним кандидатом, за такого зовнішнього вигляду шанси того, що вас приймуть на роботу, прагнуть нуля.
Внутрішній настрій
Дуже важливим є також внутрішній стан. Намагайтеся контролювати емоції. Розслабтеся. Пам'ятайте, що це далеко не останній ваш шанс. Якщо вам судилося тут працювати – так воно й буде. Якщо ж ви не пройдете співбесіду - значить, це на краще, і ця посада просто була "не вашою". У будь-якому випадку ви отримаєте корисний досвід. Навіть якщо зробите якісь помилки, ви зможете їх врахувати іншим разом і більше не допускати.

Деякі компанії практикують так звані «стресові» співбесіди. Інтерв'юер може ніби нападати на вас, критикувати ваші попередні місця роботи, сумніватися у вашій компетентності. Ваше завдання – одразу обчислити, що це – лише гра, і реагувати спокійно. Намагайтеся поводити конструктивний діалог, не виправдовуватися і не поводитися агресивно. Спокійно аргументуйте свою позицію, покажіть урівноваженість та впевненість у собі. Однак, якщо ви влаштовуєтеся в невелику компанію, і подібним чином веде себе не досвідчений ейчар, а начальник, при чому у вас виникло відчуття, що подібне ставлення – в цій фірмі норма, біжіть звідти без огляду.

Якщо ви не зрозуміли питання – не панікуйте, уточніть, що було на увазі. Пам'ятайте, що той, хто проводить співбесіду – теж жива людина. І якщо ви щось уточнюватимете чи перепитуватимете, проявлятимете до нього увагу і живий інтерес – то швидше розташуйте його до себе. А вона на людському рівні не менш важлива, ніж професіоналізм.

Не забудьте на співбесіді також ненав'язливо згадати про свої успіхи на попередньому місці роботи. Якщо у вас немає досвіду – наголосіть, що ви готові вчитися і швидко все схоплюєте.

Зважте на всі ці нюанси – ви обов'язково знайдете роботу своєї мрії!

comments powered by Disqus

Рубрики блогу

Популярне

Теги

робота освіта карєра веб дизайн туризм php c с java бизнес турагенство візове оформлення CMS Joomla WordPress створення сайту бронювання персонал мотивація економіст фінансист Програміст авк кошторис створення сайта інтернет створення сайтів бухгалтерія бухгалтерський облік бізнес управління персоналом работа закони Excel внз навчання офіс бухгалтер пошук роботи логістика зед перевезення вантажів зп перевезення вантажі фінансовий аналіз економіка фінанси курси програмування hr hr-менеджер кошторисник ефективність запаси склад перевезення вантажу підприємство резюме презентація клієнти співбесіди іврит інтерв'ю ЗЕД відрядження оренда криза митний брокер календарь бухгалтера митниці роота бухгалтера маркетинг НБУ банки кошторисна справа бюджет податки штрафи ПДФО бухгалтерський облік ЕДРПОУ НДС ПДВ тестування