Зразок сертифiкатуОбразец сертификата

Один за всіх. Як одна людина виконує обов'язки кількох

17 листопада 2013, 2664
Категорія: робота
Один за всіх. Як одна людина виконує обов

            Нерідко можна спостерігати ситуацію, коли один працівник, формально чи ні, виконує обов'язки кількох працівників. Посадова інструкція у нього досить велика, а обов'язки, позначені в ній, розпливчасті. Наприклад, секретар не тільки веде ділове листування та організовує роботу офісу, а й займається обліком, документообігом і навіть набором та навчанням співробітників. Чи спроба це керівництво заощадити? Чим може обернутися виконання багатьох різнофункціональних завдань однією людиною для підприємства?

            Розглянемо для початку, за яких обставин спостерігається таке явище. Це буває у трьох випадках. Перший, найпоширеніший – це бажання керівника заощадити. Замість того, щоб найняти кількох кваліфікованих спеціалістів та сплачувати їм відповідні зарплати, керівник приймає на роботу одного і, найчастіше, платить цій людині мізерну плату, вимагаючи, однак, повної віддачі. Зрозуміло, це позначається на роботі всього підприємства, оскільки це не той випадок, коли кількість прямо пропорційна до якості. Співробітники, на яких покладено додаткові обов'язки, зазвичай не затримуються на цій роботі, що тягне за собою плинність кадрів та витрати на їх пошук та навчання. Для самого ж фахівця бути «усім і вся» – неоціненний досвід, який допоможе йому надалі визначитися з тим, які завдання йому найбільше підходять.

            Друга обставина, що сприяє несправедливому покладенню додаткових обов'язків, народжується у самому колективі. Зазвичай співробітники відразу бачать, кому можна зіпхнути власну роботу, і успішно цим користуються, поступово навантажуючи своїми обов'язками одного. Це частіше відбувається в офісах, де всі співробітники працюють на загальний результат, а не мають конкретних функціональних обов'язків. У такому офісі створюється видимість роботи, яку робить одна людина, а зарплату одержують кілька. Що цікаво, так це те, що у разі помилки відповідальність, на додаток до чужої роботи, лягає на плечі тієї ж тягової конячки… У такому ритмі працівники, так само як і в першому випадку, довго не витримують і покидають колектив, який починає шукати нову "жертву".

© Ольга Бондарь

comments powered by Disqus

Рубрики блогу

Популярне

Теги

робота освіта карєра веб дизайн туризм php c с java бизнес турагенство візове оформлення CMS Joomla WordPress створення сайту бронювання персонал мотивація економіст фінансист Програміст авк кошторис створення сайта інтернет створення сайтів бухгалтерія бухгалтерський облік бізнес управління персоналом работа закони Excel внз навчання офіс бухгалтер пошук роботи логістика зед перевезення вантажів зп перевезення вантажі фінансовий аналіз економіка фінанси курси програмування hr hr-менеджер кошторисник ефективність запаси склад перевезення вантажу підприємство резюме презентація клієнти співбесіди іврит інтерв'ю ЗЕД відрядження оренда криза митний брокер календарь бухгалтера митниці роота бухгалтера маркетинг НБУ банки кошторисна справа бюджет податки штрафи ПДФО бухгалтерський облік ЕДРПОУ НДС ПДВ тестування