Зразок сертифiкатуОбразец сертификата

Які спеціальні знання знадобляться бізнесменові-початківцю

8 травня 2014, 2774
Категорія: Бізнес
Які спеціальні знання знадобляться бізнесменові-початківцю

Які спеціальні знання знадобляться бізнесменові-початківцю

  Багато молодих і амбітних людей замислюються про те, щоб організувати свій бізнес. Чи варто його починати, чи ваше підприємство буде прибутковим і що для цього необхідно, а без чого можна обійтися? Зараз дуже поширена думка, що спеціальні знання та навички для бізнесмена – не найголовніше. Достатньо впевненості у собі, величезного бажання стати успішним та стартового капіталу. Але це зовсім так. Психологічний настрій, працездатність, цілеспрямованість та наполегливість дуже важливі, це правда. У той же час, знання у певній сфері, навички та досвід роботи зі спеціальності мають величезне значення.

Поява бізнес-ідеї

Бізнес починається з ідеї. Вона не з'являється з нізвідки. На її появу впливає сфера діяльності, в якій працював раніше підприємець-початківець, його спеціальність або професія. Наприклад, лікар може відкрити свою клініку, перукар – власний салон краси, майстер з ремонту автомобілів – СТО, кухар – ресторан.

Всупереч поширеній думці, нейтральних сфер бізнесу не існує. Підприємець має любити свою справу та розбиратися в ній. Тому якщо у вас немає досвіду в тій чи іншій сфері діяльності, його варто придбати. Може виявитися, що, незважаючи на привабливість з точки зору можливої прибутковості, той чи інший напрямок бізнесу вам просто не до вподоби. Краще переконатися в цьому, перш ніж будуть вкладені гроші.

Не забувайте, що своє хобі, а не тільки професію, можна перетворити на бізнес і досягти великих успіхів. Наприклад, якщо ви добре шиєте – відкрийте ательє з ремонту чи пошиття одягу. Якщо ви любите подорожувати і знаєте, як провести незабутню відпустку, можете організувати турагентство.

Дуже важливо дійсно любити свою справу, бути без розуму від неї і розумітися на ній. Потрібно вміти щось робити краще за інших, так щоб зацікавити клієнтів, і вони обрали саме вашу продукцію чи послугу.

Бізнес-план – це серйозно

Але однієї бізнес-ідеї мало. Обов'язково потрібно розробити детальний бізнес-план, вивчити ринок, на якому ви збираєтеся працювати, вибрати свою нішу, визначити витрати, необхідні для ведення бізнесу, вибрати місцезнаходження для свого підприємства.

Грамотно складений бізнес-план допоможе не лише залучити інвестиції у бізнес чи отримати кредити на його реалізацію. Він дасть можливість підприємцю дослідити свою ідею, детально її продумати та оцінити шляхи її реалізації та втілення. Крім того, планування на підприємстві допомагає у постановці цілей, виборі ресурсів для їх досягнення та здійсненні контролю їх реалізації.

Для того, щоб написати бізнес-план потрібно мати певні знання в економіці, розуміти основи маркетингу, і звичайно ж, вміти аналізувати витрати та можливі проблеми, з якими може зіткнутися бізнес, а також реалістично сприймати навколишню дійсність.

Дуже важливо, щоб керівник чи підприємець розробляв цей стратегічний документ самостійно, принаймні його теоретичну частину, тому що це необхідно для детального опрацювання ідеї бізнес-проекту, для того, щоб оцінити його можливості, ризики та ефективність.

У той же час, частину цієї роботи можна доручити професіоналам. Наприклад, у створенні виробничого плану можуть брати участь галузеві фахівці, розрахунки фінансового плану може виконати бухгалтер. Головне, щоб бізнес-план був написаний, продуманий, і щоб бізнесмен-початківець розбирався у всіх нюансах і тонкощах цього планового документа.

Управління персоналом та підприємницький талант

Успіх підприємства дуже залежить від персоналу. Вміння створити свою команду, спілкуватися з людьми, мотивувати їх для досягнень цілей підприємства та їх особистих цілей – це скоріше мистецтво, ніж наука. Однак освоїти його можна і потрібно. Про ефективне управління персоналом вам розповідають книги з менеджменту та досвідчені викладачі, наприклад, на спеціалізованих курсах. Звичайно, якщо у вас немає досвіду керівної роботи, все одно буде складно правильно збудувати відносини з підлеглими. Однак це цілком реально, тим більше штат нової компанії навряд чи буде більшим.

Одна з найголовніших якостей бізнесмена-початківця – підприємницький талант. Це свого роду склад розуму та спосіб мислення, який дозволяє поглянути по-новому на існуючі проблеми у бізнесі та неординарно підійти до їх вирішення. Це вміння самостійно вибирати оптимальний варіант із безлічі можливих, навіть певне чуття, інтуїція.

На жаль, ні в школі, ні в інститутах та університетах цього не вчать. Однак є безліч книг та тренінгів, які допомагають розвивати здібності до підприємництва, лідерські якості, вміння приймати рішення. Можна і потрібно вчитися у людей, які досягли успіху в бізнесі, переймати їхній досвід. Це набагато дешевше, ніж набивати власні гулі, ризикуючи при цьому своїми, а найчастіше ще й позиковими коштами.

Перелік законів, з якими варто ознайомитись, створюючи свій бізнес

Існує чимало правил успішного старту у бізнесі. Використовуючи їх, кожен може наблизитись до своєї мрії – почати працювати тільки на себе. Але, як показує практика, бізнес-плану і навіть наявності потенційного кола клієнтів недостатньо, щоби бізнес заробив на повну потужність і став приносити прибуток (звичайно, ми розглядаємо законний варіант ведення справ).

Нове підприємство потрібно певним чином зареєструвати у Державному реєстрі юридичних та фізичних осіб – підприємців, що автоматично потягне за собою низку обов'язків для його власника. Тому спершу слід проштудувати вітчизняне законодавство, щоб дізнатися про основні правила, яких доведеться дотримуватися, та ризики, з якими ви зіткнетеся.

Почати варто з Цивільного та Господарського кодексів України, вони дадуть розуміння ключових норм ведення бізнесу на території України. Особливу увагу слід приділити Главам 5 та 7 Цивільного кодексу, які пояснюють основні відмінності у правах та обов'язках юридичних та фізичних осіб – підприємців. А ось Господарський кодекс рекомендуємо прочитати від «кірки до кірки», оскільки в ньому міститься основна інформація про принципи ведення бізнесу та регулювання відносин, що виникли у процесі організації та провадження господарської діяльності.

Чимало уваги доведеться приділити питанням трудового права, щоб розуміти як наймати персонал, як платити йому і як мінімізувати витрати. Тому потрібно запастись терпінням та вивчити вітчизняний КЗпП. Ще однією настільною книгою майбутнього бізнесмена має стати Податковий кодекс. Незважаючи на те, що зміни до нього вносять чи не щодня, якесь розуміння того, які види податків існують і які форми тиску на бізнес найчастіше використовують, отримати можна. Досить просто ознайомитись зі ст. 9 і 10 Кодексу, щоб уявити, який фіскальний вантаж може впасти на тендітні плечі недосвідченого підприємця. Засмучуватись передчасно не варто, а краще продовжити читання та розібратися, чи є шанс стати на спрощену систему оподаткування – у цьому допоможе Глава 1 Розділу XIV «Спеціальні податкові режими» Податкового кодексу.

Крім того, слід уважно вивчити Закон України «Про ліцензування деяких видів господарської діяльності» для впевненості, що обраний вид діяльності не підлягає ліцензуванню або навпаки підлягає.

Окремим джерелом знань для підприємця можуть стати спеціальні кодекси, постанови та укази президента, уряду та міністерств залежно від виду діяльності, який було обрано.

Проштудувавши цей масив правової інформації та не відмовившись від своєї мети, можна розпочати вивчення Закону України «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб – підприємців». У цьому нормативному акті знайдуться пояснення щодо того, які документи необхідно надати і як уникнути відмови у реєстрації свого бізнесу. Якщо ж запускати проект планується за півроку – рік, можна починати вивчати законопроект №2258 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу», який порадує скасуванням реєстраційного збору за проведення держреєстрації підприємця та обов'язкового виготовлення та використання печаток. Також можна буде подавати на електронну реєстрацію бізнесу документи без електронного підпису.

І на завершення, як люблять жартувати юристи, варто завжди знаходити час перед сном для вивчення Кримінального кодексу України. Особливо глави про економічні злочини, на які люблять посилатися на всілякі перевірки.

Але головне пам'ятати, що вітчизняне законодавство має властивість постійно змінюватись. Тому не факт, що прочитане сьогодні працюватиме завтра. Щоб уникнути помилок у підготовці документації перед реєстрацією підприємства, варто проконсультуватися з юристом.

Робота з найму чи свій бізнес – ось у чому питання

Дійшовши до певного рівня професіоналізму, багато хто починає задумуватися про те, щоб відкрити свій бізнес. Іноді це рішення дуже складне.

Ми полегшимо вам завдання, якщо ви зараз стоїте перед подібним вибором, і разом проаналізуємо «плюси» та «мінуси» обох варіантів.

Робота з наймом

Стабільність – це головна перевага роботи з найму. Ви виконуєте свою роботу добре і отримуєте постійний оклад. Однак ця передбачуваність існує лише на перший погляд. Адже ви повністю залежите від іншої людини – власника компанії. Його успішність визначає також вашу подальшу долю. Тому головна перевага для багатьох людей – це відсутність психологічної відповідальності за весь результат.

Так як у бізнесі ви відповідатимете не лише за себе, а й за інших людей. І для того, щоб витримати подібний вантаж, потрібно бути по-справжньому витривалою людиною. Адже у ваших підлеглих напевно завжди буде ще й ціла гора претензій!.. На стабільній роботі все спокійно, і стреси не зрівняються з тими, які доводиться відчувати власнику бізнесу.

Постійність та передбачуваність

Крім того, якщо ви не дуже організована людина, тоді вам і справді краще буде, якщо хтось складе графік праці і стежитиме за виконанням роботи. Адже, не освоївши як слід тайм-менеджмент, за власну справу й братися нема чого – неорганізованим людям у бізнесі не місце.

Крім того, працюючи за наймом, ви практично нічим не ризикуєте. Вам не доводиться брати кредити або вкладати власні гроші в бізнес. А весь свій прибуток можна витратити на себе.

Ви завжди знаєте, скільки грошей отримаєте наприкінці місяця, адже є стабільна зарплата.

Можна також отримати цінний досвід та розвиватися як співробітник. Зараз стає дедалі популярнішим «горизонтальне» кар'єрне зростання. Його суть у тому, що ви не отримуєте підвищень, проте стаєте дуже цінними фахівцями у вузькому профілі. Наприклад, у вас може бути власної аудиторської чи юридичної фірми чи крісла начальника відділу. Однак ви за роки настільки відточили свою майстерність, що вважаєтеся справжнім гуру серед тих самих адвокатів та аудиторів. Зазвичай ейчари готові буквально битися за те, щоб отримати професіоналів такого високого класу, і зарплати у них відповідні.

Ложка дьогтю

Тепер із приводу мінусів. Відсутність подальшого розвитку, якщо ви вже досягли найвищої точки власного професіоналізму. Зазвичай є стабільна зарплата, і це стеля ваших фінансових можливостей. І, звичайно ж, на вашій праці завжди набагато більше зароблятиме хтось інший. Як кажуть бізнесмени, «якщо у вас немає власної мрії, то ви працюватимете над втіленням чужої». Крім того, наймані працівники ніколи не отримуватимуть зарплату мільйонами. Так що якщо ви мрієте одного прекрасного дня опинитися в списку журналу «Форбс» - змиріться з тим, що, працюючи за наймом, ви цього не досягнете.

Власний бізнес

Бути бізнесменом завжди дуже престижно. Але що ховається за цим статусним словом? Іноді здається, ніби до деяких людей гроші самі летять у кишеню. Однак не поспішайте одразу кидати роботу. Насправді, власний бізнес – це дуже завзята і важка праця. Це банально, сказано вже тисячу разів, але не втрачає своєї актуальності.

Насамперед, важко психологічно. Вже згадана вище відповідальність за весь результат може стати непосильним тягарем для багатьох. Починаючи свій бізнес, ви не знаєте, чи прийдуть клієнти до вас, чи буде попит на послуги. Адже в протилежному випадку ви просто викинете свої гроші, вкладені в бізнес, або гроші інвесторів, що ще гірше, «в трубу». А якщо ще й набрали кредитів, то тут взагалі окрема історія.

Американські гірки

Не дарма усі успішні бізнесмени – страшні трудоголіки. Ви повинні знати про свій бізнес все, до найменшої деталі. Іноді заради власної справи вам може знадобитися відмовитися від відпустки, повноцінного сну та навіть нормального харчування. У вас просто не буде на все це часу. Залізна самодисципліна є ще одним важливим фактором. Ви повинні бути дуже пунктуальними і досконало освоїти мистецтво управління часом.

Крім того, у кожного бізнесмена хоч раз у житті були періоди падіння і навіть повного краху. Як правило, дуже важко і на початку бізнесу, і коли наздоганяють або будують підступи конкуренти, і коли кризи, а нерідко, проблеми починаються просто на рівному місці. Тому для бізнесмена важливо мати дуже міцні нерви, величезне терпіння і витримку, вміння не панікувати і не здаватися навіть у найвихідніших ситуаціях.

Бочка меду

Однак не все так сумно. Адже для багатьох «плюси» ведення власного бізнесу сильно переважують «мінуси». Насамперед, важливо те, що ви – самі собі начальник. Ніхто не стоїть над душею, не вимагає геніальних результатів тут і зараз, ви можете самі розпоряджатися собою та своїм часом. Однак у цьому ж криється і каверза. Якщо ви особистість творча, то вам може бути складно самоорганізуватись. А дисципліна для бізнесмена – це все.

Крім того, у своєму бізнесі добре те, що можна повністю розкрити свій потенціал. "Стеля" не існує. Ви можете втілити в життя будь-які, навіть найсміливіші ідеї, і ніхто з начальства не вставлятиме палиці в колеса. Адже зараз найголовніший бос для себе це ви самі!

Підприємець може сам підбирати собі колектив. Більше ніяких сварних колег, заздрісних суперників та некомпетентних секретарок. Тепер ви самі можете формувати свою команду з тих людей, які особисто вам подобаються.

Ви можете створити щось абсолютно унікальне, якого ще не робив ніхто до вас. Адже будь-яку послугу чи товар завжди можна вдосконалити. А коли ваша копітка праця протягом кількох років нарешті приносить щедрі плоди – це ні з чим не порівнянне задоволення.

Підійде заняття бізнесом та тим, хто любить змагатися. Адже кожен новий день це новий виклик! І якщо саме так сприймати всі труднощі, вам обов'язково вдасться створити не тільки успішну власну фірму, але й успішне життя!

comments powered by Disqus

Читайте также

Рубрики блогу

Популярне

Теги

робота освіта карєра веб дизайн туризм php c с java бизнес турагенство візове оформлення CMS Joomla WordPress створення сайту бронювання персонал мотивація економіст фінансист Програміст авк кошторис створення сайта інтернет створення сайтів бухгалтерія бухгалтерський облік бізнес управління персоналом работа закони Excel внз навчання офіс бухгалтер пошук роботи логістика зед перевезення вантажів зп перевезення вантажі фінансовий аналіз економіка фінанси курси програмування hr hr-менеджер кошторисник ефективність запаси склад перевезення вантажу підприємство резюме презентація клієнти співбесіди іврит інтерв'ю ЗЕД відрядження оренда криза митний брокер календарь бухгалтера митниці роота бухгалтера маркетинг НБУ банки кошторисна справа бюджет податки штрафи ПДФО бухгалтерський облік ЕДРПОУ НДС ПДВ тестування