Зразок сертифiкатуОбразец сертификата

Чи виправдано час, витрачений на освіту?

9 травня 2014, 3959
Категорія: освіта
Чи виправдано час, витрачений на освіту?

В умовах сучасного світу, коли люди перебувають у режимі постійного цейтноту, найціннішим ресурсом стають не гроші, а час. Навряд чи зараз можна поставити знак рівності між цими двома поняттями, як у старій половині. Адже гроші можна заробити, а ось повернути витрачений час уже не вдасться.
Саме тому зараз багато людей намагаються економити дорогоцінні хвилини і години, щоб, окрім роботи, вони могли побути з сім'єю, зайнятися коханим хобі, просто відпочити або навіть нормально виспатися. У таких умовах може здатися, що витрачати час на освіту просто безглуздо. Керуючись подібними міркуваннями, багато хто відмовляється від додаткової чи навіть основної освіти. Однак це одна з найпоширеніших помилок. Адже, як казав американський бізнес-тренер Джима Рон: «Формальна освіта допоможе вам вижити, а самоосвіта приведе вас до успіху».
Багато хто може заперечити: що, мовляв, генії на Стіва Джобса та Білла Гейтса взагалі не мали формальної освіти! Але це не завадило стати мільярдерами! Для таких людей одразу хочемо звернути увагу на те, що геніями цих особистостей називали недаремно. Відсутність у них формальної освіти з лишком компенсувалася завзятістю, працьовитістю та самоосвітою. Тому, якщо ви повністю впевнені у собі та своїх силах, відчуваєте величезний потенціал – ви можете спробувати піти шляхом Джобса та Гейтса. Однак якщо ви розумієте, що у вашій сфері діяльності без документу не обійтися – краще все ж таки витратити кілька років свого життя на отримання диплома.
Однак не забувайте і про висловлювання Джима Рона, наведене вище. Документ про освіту - це ще далеко не все. Так, ВНЗ дасть вам необхідні базові знання. Однак, якщо ви хочете й надалі удосконалюватись у своїй професії, вам, швидше за все, знадобляться додаткові навички. І ось їх ви зможете здобути лише за допомогою додаткової освіти.
Якщо йдеться про професійну сферу, швидше за все, вам потрібно буде відвідати відповідні курси. Адже навіть самостійно вивчити додаткову іноземну мову дуже складно. А якщо йдеться про якісь специфічні знання, то вам просто необхідний буде вчитель, який розповість про всі нюанси теми, що вас цікавить. Якщо ви хочете навчатись за індивідуальною програмою – тоді вам підійдуть приватні уроки з викладачем. І те, й інше ви можете знайти у навчальному центрі «Курсор».
Однак багато людей, які дуже хочуть освоїти додаткові навички, все ж таки ніяк не можуть знайти для цього час. Вони кажуть, що просто фізично не встигають ще навчатися. А в глибині душі все ще сумніваються, чи варто це робити взагалі. Адже, як кажуть, людина, яка хоче чогось шукає спосіб, як це зробити. А той, хто не хоче, завжди знайде відмовку. Спеціально для таких людей американські бізнес-тренери дуже часто розповідають притчу про перехожого, який гуляв лісом та побачив дроворуба. Чоловік рубав дерева, але робив це дуже тупою сокирою. І для того, щоб зрізати одне дерево, у дроворуба йшов цілий день. Але чому ти не заточиш свою сокиру? - Запитав у чоловіка перехожий. "В мене немає на це часу! - відповів дроворуб. - Я мушу рубати дерева!»
Як це не сумно, але аналоги цієї майже трагікомічної притчі зустрічаються у реальному житті дуже часто. Замість того, щоб вкласти час у додаткову освіту, люди витрачають його у кілька разів більше на те, щоб працювати зі застарілими інструментами чи на тому ж рівні, що й раніше. Не варто повторювати помилку дроворуба: навчитеся необхідним навичкам, заточіть свою сокиру, і ви зможете рубати десятки дерев на день замість одного. Тобто виконувати багато якісної і добре оплачуваної роботи набагато швидше.
Якщо ж йдеться про зміну сфери діяльності, відвідування курсів, семінарів та тренінгів стає справжньою необхідністю. Адже для того, щоб освоїти нову професію, вам просто потрібні базові навички. І для цього не завжди потрібно витрачати кілька років на навчання у ВНЗ. Якщо ви вже маєте вищу освіту, для багатьох професій набагато раціональніше буде навчитися на курсах протягом кількох місяців основним практичним навичкам, які будуть необхідні в роботі.
Як все ж таки знайти час на те, щоб відвідувати курси? Для цього радимо вам скористатися елементарними основами тайм-менеджменту. Розставте пріоритети. Освіта на час його здобуття має стати річчю першорядної важливості. Тому його завжди ставте на перше місце – поряд з основною роботою чи іншими важливими для вас пріоритетами. Речі, які не є зараз терміновими і першорядними, відкладайте на більш пізній час. Слідкуйте за «пожирачем часу». Можливо, ви, сам того не помічаючи, викидаєте даремно цілий годинник на соціальні мережі або телевізор. А весь цей час міг би піти на корисну додаткову освіту! Крім того, складайте план на день і слідкуйте за тим, щоб максимально ретельно дотримуватися його.
Але якою ж буде відповідь на головне питання – чи варто взагалі вирізняти час на освіту? Вирішувати, звісно, вам. Однак пам'ятайте, що час, який ви вкладаєте у самовдосконалення – це один із найкращих способів його витратити. Адже, на відміну від матеріальних засобів, ваші знання ніхто і ніколи не зможе відібрати, вони завжди будуть з вами – допомагаючи вам у роботі та роблячи успішнішими та ціннішими фахівцями. Якщо ви найманий працівник - то, відвідавши курси, більш імовірно зможете отримати підвищення та більшу заробітну плату. Якщо у вас свій бізнес – ви зможете підвищити свій дохід та удосконалити бізнес загалом. Відвідування додаткових курсів як підтвердження того, що ви постійно вдосконалюєтеся, обов'язково допоможе вам підняти свій статус в очах начальства, підлеглих, колег та клієнтів.

comments powered by Disqus

Читайте также

Рубрики блогу

Популярне

Теги

робота освіта карєра веб дизайн туризм php c с java бизнес турагенство візове оформлення CMS Joomla WordPress створення сайту бронювання персонал мотивація економіст фінансист Програміст авк кошторис створення сайта інтернет створення сайтів бухгалтерія бухгалтерський облік бізнес управління персоналом работа закони Excel внз навчання офіс бухгалтер пошук роботи логістика зед перевезення вантажів зп перевезення вантажі фінансовий аналіз економіка фінанси курси програмування hr hr-менеджер кошторисник ефективність запаси склад перевезення вантажу підприємство резюме презентація клієнти співбесіди іврит інтерв'ю ЗЕД відрядження оренда криза митний брокер календарь бухгалтера митниці роота бухгалтера маркетинг НБУ банки кошторисна справа бюджет податки штрафи ПДФО бухгалтерський облік ЕДРПОУ НДС ПДВ тестування