Зразок сертифiкатуОбразец сертификата

Фінансова діагностика підприємства

17 травня 2014, 4566
Категорія: фінанси
Фінансова  діагностика підприємства

Фінансова діагностика – це комплексний аналіз діяльності підприємства, який проводиться з метою оздоровлення компанії та налагодження його ефективної роботи. Насамперед заходи з діагностики проводяться у кризовий та передкризовий період роботи фірми, для нормалізації її роботи та вирішення глобальних проблем її діяльності. Іншою причиною проведення діагностики може бути оцінка підприємства з боку інвесторів, акціонерів, кредиторів та інших осіб, яким потрібно знати, наскільки ефективним буде вкладення капіталу цієї компанії. Такий аналіз повинен проводитися на підприємстві постійно та виявляти проблеми у його розвитку, аномалії та слабкі місця для того, щоб оперативно їх виправляти.

Методи та сутність діагностики

В основі фінансової діагностики лежать методи економічного аналізу різних фінансових показників, їх динаміки та структури. Існують традиційні методи аналізу, або діагностики, які поділяються на якісні та кількісні. Якісний аналіз має на увазі не математичні, а загальноаналітичні методи, такі як порівняння, експертні оцінки, аналіз сценаріїв. При цьому на перший план виходить не гола статистика чи цифри, а життєвий досвід, інтуїція та логічне мислення. Наприклад, експерти можуть порівнювати різні показники в динаміці і на цій підставі робити висновки, як розвивається підприємство. Або при методі сценаріїв може проводитися мозковий штурм, при якому збирається група учасників, зазвичай різної статі та віку, та обговорюють якусь проблему у бізнесі. При цьому вони генерують нові ідеї, які часто бувають нестандартними.

Кількісні методи фінансового аналізу

До кількісним методом відносяться безпосередньо розрахунки, що ґрунтуються на конкретних цифрах. При цьому використовується статистика, бухгалтерський облік та економічний аналіз. Експерти та аудитори аналізують показники бухгалтерського балансу, які комплексно відображають параметри діяльності підприємства – активи, які включають усі види майна у грошовому вираженні та пасиви, тобто борги чи зобов'язання. За допомогою статистичних методів економічні процеси та явища стають наочними та кількісно вимірюваними. Серед інших завдань, кількісні методи дозволяють оцінити різні ризики, наприклад, банкрутства, зниження фінансової стійкості та багато інших. При інвестиціях також дуже важливі багато інших видів ризиків, такі як процентні, валютні, кредитні, інфляційні, структурні, податкові та ризики втраченої вигоди. Усі вони ретельно аналізуються, і складається прогноз різних показників діяльності підприємства загалом за різних умов.

SWOT-аналіз

Одним із інструментів фінансової діагностики є SWOT-аналіз. Він полягає у аналізі зовнішніх чинників, які впливають на підприємство, але не піддаються впливу з боку керівництва фірми та аналітиків. При цьому стратегічному методі аналізуються сильні та слабкі сторони підприємства (strengths, weaknesses) та зіставляються з можливостями та загрозами зовнішнього середовища (opportunities, threats). Наприклад, сильними сторонами компанії можуть бути конкурентні переваги на ринку, які визнаються найближчим оточенням – конкурентами та замовниками, такі як інноваційні технології, сучасні виробничі потужності, позитивний імідж підприємства, ефективна реклама. До слабких сторін можуть належати застарілі технології, ненадійна стратегія збуту, фінансова нестабільність та високі витрати.

До можливостей належать зовнішні обставини, які можуть сприятливо вплинути на фінансове становище підприємства. Це може бути підвищення попиту, зниження ввізного мита при імпорті продукції або стабілізація політичної обстановки. Загрозами для розвитку підприємства можуть бути зниження рівня життя потенційних покупців, зростання податків, коливання валютного курсу, зміна смаків населення, поява нових конкурентів. При цьому виді аналізу експерти намагаються якомога об'єктивніше оцінити ситуацію. Цей метод простий і часто дає хороші результати. Він дає можливість керівникам оцінити перспективи розвитку, уникнути можливих проблем, найповніше використати свої ресурси. Але при цьому відсутні кількісні параметри оцінки, тому на рішення часто впливають особисті погляди та досвід експертів.

Фінансова діагностика включає у собі цілий комплекс різних, досить успішних методів аналізу. Вона необхідна для того, щоб отримати незалежну та об'єктивну оцінку всіх процесів, що відбуваються на підприємстві. На основі такого комплексного аналізу керівники можуть ухвалювати рішення, визначати пріоритети розвитку та оперативно вирішувати проблеми розподілу фінансових ресурсів.

comments powered by Disqus

Читайте также

Рубрики блогу

Популярне

Теги

робота освіта карєра веб дизайн туризм php c с java бизнес турагенство візове оформлення CMS Joomla WordPress створення сайту бронювання персонал мотивація економіст фінансист Програміст авк кошторис створення сайта інтернет створення сайтів бухгалтерія бухгалтерський облік бізнес управління персоналом работа закони Excel внз навчання офіс бухгалтер пошук роботи логістика зед перевезення вантажів зп перевезення вантажі фінансовий аналіз економіка фінанси курси програмування hr hr-менеджер кошторисник ефективність запаси склад перевезення вантажу підприємство резюме презентація клієнти співбесіди іврит інтерв'ю ЗЕД відрядження оренда криза митний брокер календарь бухгалтера митниці роота бухгалтера маркетинг НБУ банки кошторисна справа бюджет податки штрафи ПДФО бухгалтерський облік ЕДРПОУ НДС ПДВ тестування