Зразок сертифiкатуОбразец сертификата

Управління оборотним капіталом

20 вересня 2014, 3167
Категорія: фінанси

Управління оборотним капіталом

Фінансова діяльність підприємства є складним комплексом фінансових взаємозв'язків, що виникають під час здійснення основний та інших видів діяльності, розподілі отриманих доходів, використанні наявних активів. Основна мета такої діяльності полягає у забезпеченні безперервного обороту коштів для дотримання всіх взятих на себе зобов'язань щодо платежів, а також отримання прибутку. Досягнення поставленої мети можливе з допомогою розумного розподілу оборотних засобів.

У підприємницької діяльності під оборотним капіталом розуміють грошовий еквівалент тієї частини поточних активів організації, яка необхідна задля забезпечення безперервного виробництва, її зберігання та продажу, і навіть для здійснення короткострокових вкладень фінансового характеру із збільшення доходу.

Таким чином, до оборотного капіталу входять кошти, що використовуються підприємством на закупівлю сировини, витратних матеріалів, пакувальної тари; Витрати зберігання готової продукції досі реалізації. Також до оборотного капіту належить певний обсяг грошової маси, з допомогою якої підтримується ліквідність підприємства. Цей обсяг підлягає вкладенню у високоліквідні інструменти фінансового ринку, які за необхідності протягом короткого періоду можуть бути реалізовані та знову перетворені на гроші.

Структура і склад оборотних засобів кожної компанії визначається безліччю факторів, що мають виробничий, економічний та організаційний характер. При цьому величина оборотного капіталу також має важливе значення.

Так низький рівень оборотних активів призводить до того, що в результаті нестабільності виробничої діяльності підприємство не може підтримувати необхідний рівень ліквідності, а також ймовірність збитковості його діяльності. У той же час надлишковий розмір оборотних коштів створює певний обсяг поточних активів, що не бере участі у формуванні доходів, що також знижує прибутковість підприємства.

Таким чином, існуюча на сьогоднішній день соціально-економічна нестабільність, а також ринкова ситуація, що динамічно змінюється, в країні робить ефективне управління оборотним капіталом і його раціональне використання одним з найважливіших аспектів для підтримки фінансової стабільності та підвищення ефективності діяльності будь-якої комерційної організації.

Методи управління

Оскільки основними структурними складовими оборотного капіталу підприємства є матеріальні запаси, кошти та дебіторська заборгованість, те й ефективне управління ним слід розглядати з погляду якості управління кожної зі складових.

Управління грошовими активами передбачає засноване на прогнозованих грошових потоках встановлення мінімального необхідного для безперервної господарської та підприємницької діяльності обсягу коштів, як у національній, так і в іноземних валютах. При цьому для підприємств, які ведуть ЗЕД, рекомендується диференціювання активів залежно від основних напрямів діяльності. Крім того, необхідно враховувати також кошти, що знаходяться на банківських рахунках компанії.

Управління матеріальними запасами полягає у зменшенні витрат на зберігання готової продукції та необхідної для виробництва сировини шляхом визначення оптимальних для виробничих цілей обсягів. У процесі управління запасами особлива увага приділяється бюджету на закупівлю сировинної бази, що складається на основі планових потреб за всіма видатковими складовими під час виробництва загалом та закупівлями у конкретних постачальників зокрема. Крім того, важливим є налагодження ефективної роботи служби матеріально-технічного постачання для здійснення оперативного контролю та управління.

Управління дебіторську заборгованість клієнтів характеризується якістю загального обсягу такий заборгованості в компанії, і навіть своєчасністю виконання кредиторами своїх зобов'язань. Даний чинник є досить важливим у діяльності підприємства, оскільки є кошти абстрактні з обороту, що веде до зниження ефективності їх використання і негативно впливає на фінансове становище організації. Таким чином, для підвищення якості управління слід встановлювати ліміти по кожному з боржників і проводити роботу щодо повернення заборгованості в найкоротші терміни.

Політика управління оборотним капіталом

Щоб управління оборотними коштами компанії було справді ефективним, слід дотримуватися кількох етапів.

По-перше, необхідно постійно аналізувати динаміку зміни обсягів активів в обороті у попередніх періодах та проводити їх зіставлення з нинішніми даними. Такий підхід дозволить визначити наскільки компанія забезпечена оборотними коштами та підвищити якість їх використання у майбутньому.

По-друге, слід аналізувати співвідношення чистого отриманого прибутку до оборотних коштів. Такий показник свідчить про рентабельність використання оборотних активів, і що він вище, краще.

По-третє, потрібно контролювати рівень ліквідності кожного виду активів, щоб мати уявлення про те, наскільки швидко, у разі потреби, ці активи зможуть бути використані для покращення фінансового стану та розрахунків із кредиторами.

Такий підхід до управління оборотними коштами компанії дозволить як підвищити дохідність, а й підтримати ліквідність підприємства у умовах складної економічної ситуації.

comments powered by Disqus

Читайте также

Рубрики блогу

Популярне

Теги

робота освіта карєра веб дизайн туризм php c с java бизнес турагенство візове оформлення CMS Joomla WordPress створення сайту бронювання персонал мотивація економіст фінансист Програміст авк кошторис створення сайта інтернет створення сайтів бухгалтерія бухгалтерський облік бізнес управління персоналом работа закони Excel внз навчання офіс бухгалтер пошук роботи логістика зед перевезення вантажів зп перевезення вантажі фінансовий аналіз економіка фінанси курси програмування hr hr-менеджер кошторисник ефективність запаси склад перевезення вантажу підприємство резюме презентація клієнти співбесіди іврит інтерв'ю ЗЕД відрядження оренда криза митний брокер календарь бухгалтера митниці роота бухгалтера маркетинг НБУ банки кошторисна справа бюджет податки штрафи ПДФО бухгалтерський облік ЕДРПОУ НДС ПДВ тестування