Зразок сертифiкатуОбразец сертификата

Митні брокери: вибір, специфіка роботи

24 червня 2014, 5241
Категорія: логістика та ЗЕД
Митні брокери: вибір, специфіка роботи

Починаючи зовнішньоекономічну діяльність, чи, як у професійному середовищі, організовуючи імпорт чи експорт «з нуля», кожна компанія зіштовхується з вибором митного брокера. Важливість цього вибору неможливо переоцінити – від того, як швидко та правильно будуть оформлені документи на митниці, залежить оперативність та успішність роботи підприємства. Якщо вантажі та машини затримуватимуться на митниці, це призведе не лише до простоїв, а й до значних незапланованих витрат.

Вибираючи митного брокера, компанія може піти одним із двох шляхів: взяти спеціаліста в штат або звернутися до брокерської контори. У першому випадку брокер краще знатиме продукцію, яка декларуватиметься, і до таких фахівців на митниці висуваються набагато менші вимоги, ніж до компаній-посередників. Кожен професійний брокер регулярно складає іспити та отримує ліцензію. У тому випадку, якщо він припускається помилок у деклараціях, його цієї ліцензії можуть позбавити. Але такі фахівці зазвичай тісно співпрацюють із митними інспекторами, бувають на митниці щодня, і вони краще знають усі нюанси роботи та вимоги, які висуваються начальниками конкретних ТДО, тобто пунктів митного оформлення.

Співробітники компанії, яким доручають працювати з митницею, можуть числитися в штатному розкладі не як митні брокери, а як менеджери ЗЕД або інші фахівці, тобто можуть поєднувати кілька видів діяльності у разі нечастих поставок. Вони працюють з митницею на підставі картки акредитації, в яку вписуються їхнє прізвище, адресу та паспортні дані. Вимоги до таких фахівців набагато менші, ніж до посередників. Навіть якщо вони роблять помилки, до них особисто жодних санкцій з боку митниці не застосовують.

Вимоги до митного брокера
Митний брокер, який виконуватиме такі важливі та відповідальні функції, повинен, насамперед, мати вищу економічну чи юридичну освіту, досконало знати митний кодекс та правила заповнення та оформлення митних декларацій. Вони можуть заповнюватися у спеціальних програмах MDOffice або QDPro, тому зазвичай кожен спеціаліст також закінчує курси, на яких навчають працювати з однією з цих програм.

Ця робота вимагає уважності до заповнення документів, відповідальності та скрупульозності. Щодня виходять нові ухвали, накази, розпорядження та інші законодавчі документи, які вносять зміни до порядку митного оформлення. Митний брокер повинен усі ці документи вчасно вивчати та враховувати у своїй роботі. Це було б практично неможливим, якби відповідні програми не оновлювалися щодня та не містили підказки, у якій графі декларації та який пункт слід змінити відповідно до цих поправок. Крім цього, митний брокер має вміти домовлятися з митними інспекторами, знаходити до них підхід та шукати вихід із складних ситуацій, які можуть виникати на митних пунктах щодня.

Специфіка роботи
У роботі митного брокера багато складнощів, особливостей та деталей, які потребують уважного підходу. Насамперед, ця робота починається ще тоді, коли експортер виписує документи, і вони мають бути оформлені правильно та з урахуванням вимог митних органів України. Тому митний брокер має вже на цьому етапі тісно співпрацювати з менеджерами ЗЕД та погоджувати з ним деталі оформлення інвойсів, сертифікатів походження, CMR, коносаментів та авіа накладних, сертифікаційних та дозвільних документів, які знадобляться для оформлення кожного коду чи виду товару. Наприклад, за вимогами Української митниці, у кожному інвойсі обов'язково має бути написана країна походження окремим рядком, а інвойс має бути оригінальним із позначкою з кордону, тому експортерів часто просять виписувати кілька оригінальних інвойсів про всяк випадок. Також від експортерів часто потрібно виписувати оригінальні прайс-листи та калькуляцію собівартості, оскільки це знадобиться для підтвердження вартості товару в Україні.

Отримуючи набір оригінальних документів від менеджера ЗЕД або іншого співробітника компанії, брокер ретельно перевіряє всі деталі і стежить, щоб не було якихось неузгодженостей. При оформленні митної декларації одним із найважливіших моментів є визначення митного коду продукції. Від нього залежить, яким буде ввізне мито на товар, і якщо цей код буде неправильно визначений, це може бути розцінено як ухиляння від сплати податків або контрабанда. Зазвичай митний брокер прагне, щоб усі документи були в нього на руках за кілька днів до приходу вантажу, щоб був час підготуватися та вивчити їх. Проте декларація має роздруковуватися лише у день оформлення, оскільки розрахунок митних платежів виконується на підставі курсів валют НБУ, що змінюється щодня.

Митний брокер прагне роздрукувати декларацію та приїхати на митницю якомога раніше з ранку, тому що на ній бувають великі черги, і процедура може тривати багато часу. А згідно із законодавством, закінчити оформлення однієї і тієї ж декларації наступного дня неможливо. Декларації на новий товар зазвичай перевіряють у відділах номенклатури, тобто кодів товару та тарифів, платежів та мит. Вони знаходяться в ТГО (транспортно-вантажний відділ, інша назва – ОТО, тобто відділ митного оформлення), а не в центральній будівлі регіональної митниці, тому брокеру в день оформлення потрібно багато та швидко їздити. Митне оформлення вантажу закінчується оглядом вантажу, списанням платежів та закриттям декларації. При огляді важливо, щоб у машині чи посилці не було нічого зайвого, навіть безкоштовних каталогів чи брошур. Закінчивши оформлення декларації і отримавши необхідні печатки, машина може виїхати з ТДО або співробітник може отримати свою посилку з вантажем.

comments powered by Disqus

Читайте также

Рубрики блогу

Популярне

Теги

робота освіта карєра веб дизайн туризм php c с java бизнес турагенство візове оформлення CMS Joomla WordPress створення сайту бронювання персонал мотивація економіст фінансист Програміст авк кошторис створення сайта інтернет створення сайтів бухгалтерія бухгалтерський облік бізнес управління персоналом работа закони Excel внз навчання офіс бухгалтер пошук роботи логістика зед перевезення вантажів зп перевезення вантажі фінансовий аналіз економіка фінанси курси програмування hr hr-менеджер кошторисник ефективність запаси склад перевезення вантажу підприємство резюме презентація клієнти співбесіди іврит інтерв'ю ЗЕД відрядження оренда криза митний брокер календарь бухгалтера митниці роота бухгалтера маркетинг НБУ банки кошторисна справа бюджет податки штрафи ПДФО бухгалтерський облік ЕДРПОУ НДС ПДВ тестування