Зразок сертифiкатуОбразец сертификата

Відкриття рахунків у банках. Бухгалтерський облік коштів на поточному рахунку у банку

20 вересня 2014, 4071
Категорія: бухгалтерський облік
Відкриття рахунків у банках. Бухгалтерський облік коштів на поточному рахунку у банку

Відповідно до Постанови НБУ підприємства, які здійснюють платіжні операції, мають враховувати граничну суму готівкового розрахунку одного підприємства з іншим, ця сума дорівнює 10 000 грн. Також підприємство має право зберігати готівку у касі підприємства лише у встановленому ліміті. Звідси випливає, що підприємству не обійтися без відкриття рахунку у банку.

Юридичні особи мають право відкривати рахунки у банку для здійснення розрахунків та зберігання коштів, як у національній, так і в іноземній валюті. Основним рахунком підприємства є поточний рахунок. Паралельно підприємство може відкрити картковий рахунок, який прив'язаний до поточного рахунку або депозитний рахунок. Вся відмінність карткового рахунку від поточного полягає в тому, що підприємству видається корпоративна карта і всі розрахунки можна здійснювати за допомогою інтернет-банкінгу, а для зняття готівки не потрібно відвідувати банк. Депозитний рахунок відкривається підприємством для зберігання своїх коштів із отриманням надалі певної економічної вигоди (відсотки за розміщення депозиту у банку).

Відкриття рахунків
Незалежно від того, який рахунок відкриває підприємство, процедура відкриття є однаковою. Після ознайомлення з тарифами та умовами банківського обслуговування, підприємству необхідно зробити таке:

уповноважена особа, зазвичай директор, має прийти до банку та написати заяву на відкриття необхідного рахунку;
надати до банку копії установчих документів, засвідчених нотаріально: статут підприємства, установчий акт;
надати до банку копії наказу та заяву про призначення уповноваженої особи підприємства, засвідчені печаткою підприємства;
надати до банку витяг з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб;
надати до банку картку із зразками підписів уповноважених осіб та з відбитком печатки юр. особи, засвідчену у нотаріуса.
Якщо у населеному пункті, де знаходиться підприємство, немає нотаріусів, то завірити документи можна в органах місцевого самоврядування, які мають такі повноваження.

Після надання всіх документів банку обидві сторони підписують договір про банківське обслуговування по одному примірнику для кожної сторони. Користуватися рахунком підприємство може після отримання підтвердження взяття на облік органів державної податкової служби. До цього моменту на поточному рахунку можуть здійснюватися операції лише з зарахування коштів.

Бухгалтерський облік операцій на поточному рахунку
Оскільки підприємство здійснює певні операції на поточному рахунку, вони повинні відображатись у бухгалтерському обліку підприємства. При здійсненні будь-яких операцій із зарахування чи зняття готівки, оплаті платежів має місце оформлення відповідних первинних документів.

При здійсненні господарських операцій на поточному рахунку первинними документами є: оголошення на внесення готівки, чек розрахунковий або грошовий, платіжне доручення, платіжна вимога-доручення, меморіальний ордер. Не забувайте, що все, що для підприємства є Дебетом, для банку – Кредит.

Усі господарські операції з руху коштів у поточному рахунку відображаються на 31 рахунку «рахунки у банках». Цей рахунок має такі субрахунки: 311 "поточні рахунки в національній валюті", 312 "поточні рахунки в іноземній валюті", 313 "інші рахунки банку в національній валюті", 314 "інші рахунки банку в іноземній валюті". Оскільки рахунок є активним, то зарахування чи надходження коштів відображається за дебетом, а видача чи перерахування коштів за кредитом цього рахунку.

Фінансовим документом, у якому відображається стан поточного рахунку та всі прибутково-витратні операції на поточному рахунку, є виписка банку. Цей документ формується банком періодично, зазвичай раз на місяць, і містить детальну інформацію з усіх операцій на поточному рахунку та засвідчується печаткою банку. Обліковими регістрами за рахунком 31 є Журнал 1 і відомість 1.2. Ці документи заповнюються на підставі виписки банку за рахунками та доданими до неї документами.

comments powered by Disqus

Читайте также

Рубрики блогу

Популярне

Теги

робота освіта карєра веб дизайн туризм php c с java бизнес турагенство візове оформлення CMS Joomla WordPress створення сайту бронювання персонал мотивація економіст фінансист Програміст авк кошторис створення сайта інтернет створення сайтів бухгалтерія бухгалтерський облік бізнес управління персоналом работа закони Excel внз навчання офіс бухгалтер пошук роботи логістика зед перевезення вантажів зп перевезення вантажі фінансовий аналіз економіка фінанси курси програмування hr hr-менеджер кошторисник ефективність запаси склад перевезення вантажу підприємство резюме презентація клієнти співбесіди іврит інтерв'ю ЗЕД відрядження оренда криза митний брокер календарь бухгалтера митниці роота бухгалтера маркетинг НБУ банки кошторисна справа бюджет податки штрафи ПДФО бухгалтерський облік ЕДРПОУ НДС ПДВ тестування