Зразок сертифiкатуОбразец сертификата

Як правильно вибрати місце роботи?

1 червня 2014, 2444
Категорія: робота
Як правильно вибрати місце роботи?

З нашого часу проблема вдалого працевлаштування – одна з найактуальніших. Це стосується не лише молодих спеціалістів, а й досвідчених професіоналів, адже трудитися на добрій посаді мріє кожен.

Варто зауважити, що, наприклад, у японських компаніях існує політика лояльності співробітників до компаній, що продиктована своєрідною культурою цієї країни. Перехід до іншої фірми вважається зрадою. Люди нерідко працюють в тих самих корпораціях роками, навіть якщо їм не подобається колектив, обов'язки, політика підприємства, або згодом вони зрозуміли, що взагалі обрали не ту сферу діяльності.

Подібний підхід у Західній культурі розцінюється як на кшталт кріпосного права. Адже в нас прийнято шукати місце роботи, яке максимально задовольняє всі потреби співробітника – як матеріальні, так і моральні (наприклад, бажання реалізуватися та комфортно почуватися). Тому, вибираючи посаду, на якій вам доведеться працювати ще довгий час, кожен прагне знайти саме ту, яка влаштовуватиме його за всіма параметрами.

Проте як не помилитися і підібрати якщо не ідеальну, то хоча б максимально наближену до досконалості роботу? Про це поговоримо далі.

Знайте собі ціну
Дуже важливо, щоб під час пошуку роботи кандидат чітко усвідомив для себе: не лише його обирають, а й він підбирає вакансію, що максимально підходить. Адже багато претендентів, насамперед намагаючись сподобатися роботодавцю, забувають про власні потреби. Однак, варто нагадати, що прийняття на роботу – це взаємовигідна угода. Ви віддаєте свій час та навички, а компанія – гроші та знання.

Тому зосередьтеся на тому, щоб якнайвигідніше продати свої професійні якості та вміння. При цьому було б помилково брати до уваги тільки те, який оклад пропонується на цій посаді.

Вибирайте ту роботу, яка подобатиметься вам по-справжньому, де ви зможете реалізуватися та розкрити власний потенціал. Не розсилайте резюме всім підряд на будь-які вакансії за принципом «щоб хоч кудись взяли» без крайньої потреби. Вам слід цінувати себе. Налаштуйтеся на те, що у світі насправді існує велика кількість, і є далеко не одне місце роботи, де ви зможете розкрити себе. Тому розмінюватися на те, що вам не підходить, просто не варто.

Але, звичайно, не слід і впадати в крайнощі і заразитися манією величі. Ми маємо на увазі вакансії, які відповідають вашому досвіду та кваліфікації. Якщо раніше ви працювали продавцем-консультантом, навряд чи варто розраховувати, що вас візьмуть на посаду генерального директора.

Розставте пріоритети
Щоб зрозуміти, яка саме посада вам підійде, важливо правильно розставити пріоритети. Що для вас найголовніше, що – на другому місці, а що – зовсім не важливо?

Насамперед, звичайно, слід вибрати гідний оклад. Це не означає, що роботу потрібно обирати за принципом «де більше платять», адже є й багато інших важливих чинників. Але продавати свій час і навички за менші гроші, ніж вони того варті – погодьтеся, прикро.

Зверніть увагу на соціальний пакет. Чи забезпечать вам медичну страховку та оплачувану лікарняну? Чи відшкодують транспортні витрати та рахунки за мобільний зв'язок? Чи надається за рахунок роботодавця навчання та підвищення кваліфікації? Все це свідчить про те, наскільки фірма дбає про своїх співробітників.

Оцініть перспективи та колектив
Подумайте про те, які перспективи обіцяє вам ця посада. Для цього вам слід визначитися з тим, у якому напрямку ви хочете рухатись. Якщо вас приваблює насамперед професійний розвиток як фахівця – це одне, а от якщо ви мрієте про кар'єрне зростання та посаду начальника – зовсім інше.

З іншого боку, велике значення має колектив. Поганий психологічний клімат на роботі може створити такий дискомфорт, що всі інші плюси його не компенсують навіть разом узяті. Тому якнайретельніше придивіться до того, як поводяться співробітники. Якщо вони суцільно напружені, виснажені та незадоволені – це має вас насторожити. Ще гірше – якщо з кабінетів раз у раз долинають звуки лайки чи сварок.

Також уважно придивіться до майбутнього начальника. Він може бути чудовим професіоналом, але якщо відразу викликав у вас антипатію як людина – навряд чи вам надалі буде комфортно з ним працювати.

Справедливе та протилежне. Він може бути найприязнішим у світі «сорочка-хлопцем», але, якщо у вас виникають сумніви в його професіоналізмі, існує небезпека, що ви виконуватимете роботу за двох. Ще гірше те, що він навряд чи зможе вам допомогти порадою по роботі, можливо, не зможе поставити чітких вимог до завдань, або вимагатиме від вас чогось на кшталт «принеси те, не знаю що, та зроби це так, не знаю як ».
Цінуйте час
Важливо також те, наскільки далеко від вашого будинку знаходиться ця робота. Якщо вам доведеться витрачати величезну кількість часу, добираючись зранку, і стільки ж назад, це буде нераціонально. Адже цей годинник вашого життя потім ніхто не поверне, а їх можна було б витратити набагато з більшою користю та задоволенням.

Графік роботи теж має велике значення. Комусь подобається робота з чітким, нормованим робочим днем. По-перше, це дисциплінує. По-друге, тоді людина зможе планувати свій час. Для людей з певною внутрішньою організацією це необхідно. Їм важливо розділити годинник для відпочинку та роботи. Інші, навпаки, в силу біоритмів, особистих уподобань, наявності дітей або інших факторів віддають перевагу вільному графіку.

Якщо у вас є кілька пропозицій роботи і ви не знаєте, якому з них надати перевагу, намалюйте таблицю. У верхньому рядку напишіть те, що є пріоритетами. А у стовпцях збоку – запропоновані вакансії. У осередках ставте галочки чи прочерки – залежно від цього, чи має вони та чи інша вакансія. Підрахуйте кількість «плюсів» та «мінусів» - і просто виберіть ту пропозицію, яка переможе у цьому невеликому змаганні.

Виконуючи всі ці рекомендації, ви неодмінно оберете найкращу роботу. Бажаємо вам успіху у пошуку вакансії вашої мрії!

comments powered by Disqus

Читайте также

Рубрики блогу

Популярне

Теги

робота освіта карєра веб дизайн туризм php c с java бизнес турагенство візове оформлення CMS Joomla WordPress створення сайту бронювання персонал мотивація економіст фінансист Програміст авк кошторис створення сайта інтернет створення сайтів бухгалтерія бухгалтерський облік бізнес управління персоналом работа закони Excel внз навчання офіс бухгалтер пошук роботи логістика зед перевезення вантажів зп перевезення вантажі фінансовий аналіз економіка фінанси курси програмування hr hr-менеджер кошторисник ефективність запаси склад перевезення вантажу підприємство резюме презентація клієнти співбесіди іврит інтерв'ю ЗЕД відрядження оренда криза митний брокер календарь бухгалтера митниці роота бухгалтера маркетинг НБУ банки кошторисна справа бюджет податки штрафи ПДФО бухгалтерський облік ЕДРПОУ НДС ПДВ тестування