Зразок сертифiкатуОбразец сертификата

Робота-Досвід-Робота: замкнене коло?

25 квітня 2014, 3204
Категорія: робота
Робота-Досвід-Робота: замкнене коло?

Дуже часто випускники вишів опиняються у ситуації, коли диплом є, а ось досвіду роботи немає. І тоді знайти потрібну посаду дуже проблематично. Адже роботодавці зараз дивляться насамперед саме на досвід роботи.
Чому? Та й просто тому, що теоретичні знання – це одне, а практика – зовсім інше. Якщо ви – молодий фахівець і опинилися в ситуації, коли не можете влаштуватися на роботу саме через відсутність досвіду, це справді може здатися безвихідним замкнутим колом.
Що можна порекомендувати у такому разі? По-перше, не панікуйте. А краще чітко та раціонально обміркуйте ситуацію.
Насамперед вам потрібно позбутися максималізму. Іноді людям здається, що з їхніми знаннями та задатками їх мають з радістю брати на найвищі та добре оплачувані посади. Вони не хочуть йти до невідомої фірми, на низьку зарплату чи просто стажування. І це – найголовніша помилка.
Сувора правда життя полягає в тому, що навіть якщо ви геній у своїй професії, але у вас немає досвіду, то, швидше за все, доведеться якийсь час попрацювати безкоштовно або на низькооплачуваній посаді. Найоптимальніший варіант – це стажування з можливістю подальшого працевлаштування або робота помічника.
Дуже важливо уважно слухати все, чого вас навчатимуть, бути старанним та уважним. Уникайте зауважень на кшталт: «а ось нас в університеті вчили інакше», «ви робите неправильно». Цим ви викличете у колег роздратування та ворожість, адже до чужого монастиря зі своїм статутом не лізуть. Тим більше, якщо у вас є лише теоретичні знання.
Пам'ятайте, що на початку кар'єри молодим фахівцям доводиться дуже багато працювати. Нерідко роботодавці прагнутимуть максимально завантажити вас, проте оплата за це буде мізерною. Чи миритися з таким станом речей? Вирішувати, звісно, вам. Найраціональніше буде потерпіти хоча б якийсь час. Адже в міру того, як ви набиратиметеся досвіду і вдосконалюватимете свою майстерність, ставлення до вас змінюватиметься на краще.
Будьте готові до психологічного тиску. Навіть якщо на роботі платять справжні копійки або взагалі не платять, до вас може прирости не дуже приємний ярлик «молодий-зелений, щойно з університету». Із цим також доведеться змиритися. Єдиний спосіб боротися з подібним ставленням - це схоплювати все на льоту і максимально швидко наздоганяти більш досвідчених колег. Тоді назвати вас некомпетентною ні в кого мова не повернеться.
Не бійтеся ставити запитання. Звичайно, це не означає, що ви повинні закатувати своїх новоспечених колег, постійно відволікаючи їх від роботи. Однак, якщо ви чогось не знаєте – краще перепитати, ніж зробити зрештою неправильно.
Не впадайте у відчай, якщо зрозумієте, що поки не володієте якимись необхідними для роботи вміннями. Якщо, наприклад, потрібне знання іноземної мови, а ви не володієте, тоді вакансія вам не підходить. Якщо ж потрібну навичку можна освоїти за досить короткий час - сміливо пробуйте свої сили. Просто попередьте роботодавця, що з цим раніше не стикалися, проте готові вчитися і швидко схоплюєте.
Ще одна поширена проблема випускників – переважно теоретичні знання про свою професію. Не секрет, що у вишах нерідко викладають ті, кому не вдалося реалізуватися у своїй професії. За принципом «хто не вміє, той навчає». Ця сумна практика призводить до того, що студенти мають дуже віддалене уявлення про те, з чим їм доведеться стикатися у реальній роботі.
У разі можна порекомендувати додатково відвідати курси, де навчальна програма передбачає засвоєння насамперед практичних навичок. А викладачі – досвідчені та успішні фахівці у своїй професії.
Саме такими є курси навчального центру "Курсор". Ми надаємо нашим студентам можливість вивчити все, що насправді знадобиться їм у роботі та освоїти це на практиці. У нас представлений широкий спектр курсів за найпопулярнішими на сьогоднішній день професіями: від бухгалтера до менеджера з туризму, від веб-програміста до офіс-менеджера. З повним переліком професій ви можете ознайомитись у нас на сайті або зателефонувавши за вказаними в контактах номерами телефонів.
Ще одна запорука того, щоб отримати роботу, навіть не маючи досвіду – це впевненість у собі та віра у власні сили, а також оптимізм. Навіть зіткнувшись із безліччю відмов, не падайте духом. Ви обов'язково знайдете свою компанію, яка зможе оцінити ваш потенціал і дати вам шанс. Сміливіші люди можуть навіть спробувати влаштуватися на практику у фірму зі всеукраїнським чи світовим ім'ям. Звичайно, працювати там доведеться, швидше за все, абсолютно безкоштовно та дуже важко. Однак це стане для вас чудовим досвідом, а саме досвід – це те, чого вам зараз так не вистачає, правда? Крім того, рядок в резюме про те, що ви працювали в такій престижній структурі, відкриє вам багато дверей. Або – таке теж буває – вас можуть навіть помітити та запропонувати посаду у цій самій супер-компанії! А це означає вам блискучу кар'єру прямо з її старту.
Іноді ще одним хорошим варіантом влаштуватися на роботу без досвіду можуть бути знайомства в компанії, що вас цікавить. Не соромтеся зателефонувати друзям та запитати, чи є вільні вакансії на їхніх фірмах. І якщо так – чи можуть вони направити вас на співбесіду.
Однак у жодному разі не спокушайтеся і не будуйте ідеалістичних планів. Перший млинець нанівець. Як і другий, і навіть третій. Це зовсім не означає, що треба опускати руки. Навпаки, слід набратися терпіння та завзятості та працювати з подвійною старанністю.
Пам'ятайте, що практично кожен нині шанований та успішний фахівець свого часу опинявся у подібній ситуації. І все ж таки їм вдалося подолати цю перешкоду - значить, вдасться і вам!

comments powered by Disqus

Читайте также

Рубрики блогу

Популярне

Теги

робота освіта карєра веб дизайн туризм php c с java бизнес турагенство візове оформлення CMS Joomla WordPress створення сайту бронювання персонал мотивація економіст фінансист Програміст авк кошторис створення сайта інтернет створення сайтів бухгалтерія бухгалтерський облік бізнес управління персоналом работа закони Excel внз навчання офіс бухгалтер пошук роботи логістика зед перевезення вантажів зп перевезення вантажі фінансовий аналіз економіка фінанси курси програмування hr hr-менеджер кошторисник ефективність запаси склад перевезення вантажу підприємство резюме презентація клієнти співбесіди іврит інтерв'ю ЗЕД відрядження оренда криза митний брокер календарь бухгалтера митниці роота бухгалтера маркетинг НБУ банки кошторисна справа бюджет податки штрафи ПДФО бухгалтерський облік ЕДРПОУ НДС ПДВ тестування