Зразок сертифiкатуОбразец сертификата

Чи варто міняти професію?

10 травня 2014, 3282
Категорія: робота
Чи варто міняти професію?

Кожен із нас щиро прагне кращого. Коли робота не приносить ані задоволення, ані гідного прибутку, ми починаємо шукати альтернативу. Нерідко замислюємося навіть про те, щоб змінити професію. Проте зміна місця роботи, а тим більше сфери діяльності, часом призводить до розчарувань.
Чи варто міняти професію і що потрібно зробити, щоб не допустити при цьому прикру помилку?
Навіть досягнувши певних висот у професійній діяльності, багато хто вирішується на кардинальні зміни. З роками починається переоцінка цінностей, що стосується роботи. Ставши професіоналом в одній сфері, багато хто хоче спробувати себе в іншій. Але найчастіше причинами зміни професії є її незатребуваність чи недостатній рівень оплати праці.
Як вважають фахівці в галузі психології, ті люди, які прагнуть особистісного зростання, не засиджуються подовгу на одному місці. Вони змінюють роботу щонайменше один раз на три роки. При цьому може йтися, зокрема, і про зміну сфери діяльності, а не тільки компанії. Такий підхід до кар'єри відкриває більше можливостей. Однак у нашій країні найчастіше за рішенням змінити професію стоїть якась тупикова ситуація, коли людина не бачить іншого виходу. Це може бути скорочення або висока ймовірність втрати роботи в найближчому майбутньому, серйозна зміна посадових обов'язків, коли навантаження зростає, а зарплата залишається незмінною, зниження попиту на ринку праці на представників вашої професії, зміна місця проживання, способу життя, наприклад, у зв'язку з народженням дитини.
Однак знайти роботу з урахуванням усіх побажань не так просто. Іноді ми перебуваємо в полоні ілюзій, та чи інша професія видається нам вигіднішою, зручнішою. Не забувайте, що нове робоче місце далеко не завжди буде кращим за попередній, нова сфера діяльності може таїти в собі багато сюрпризів, тому не варто подавати заяву про звільнення згоряння.
Перш ніж змінити професію, потрібно зібрати якнайбільше інформації про ту нову професію, яку хотілося б освоїти. Щоб оцінити свої можливості у новій справі психологи рекомендують пройти тестування щодо профпридатності. Вдалим періодом для ухвалення рішення може бути відпустка, коли можна знайти час для того, щоб випробувати свої можливості в новій роботі. Іноді роботодавець може надати робоче місце на час відпустки працівника. Такий досвід дозволить точніше визначити, наскільки вам підходить ритм нової роботи. Якщо є бажання попрацювати, наприклад, бухгалтером, журналістом, програмістом, можна спробувати спершу знайти нескладний підробіток, замовники часто пропонують роботу вдома в таких сферах.
У будь-якому віці нелегко змінювати роботу, проте якщо в цьому є раціональне зерно, варто ризикнути. При цьому необхідно докласти максимум зусиль, щоб відсіяти страх змін. Сміливо крокуючи вперед, ви набагато простіше пройдете цей нелегкий відрізок шляху, а також легше адаптуєтеся до нових умов, в яких вам доведеться працювати. Безперечно, зміни потрібні, коли ваша професія не приносить матеріального та морального задоволення. Інакше невдоволення займаним місцем зростатиме.
Талант - це той фактор, який може і повинен лежати в основі нової професії. Ваші інтереси та здібності стануть неабиякою підмогою у навчанні та роботі. Добре вивчіть ринок праці, щоб переконатися у необхідному рівні оплати та затребуваності бажаної професії. Крім того, важливо розуміти, яке навчання вам знадобиться.
Для того, щоб змінити професію та влаштуватися на нову роботу, не завжди необхідно вступати до університету. Звичайно, якщо ви плануєте стати лікарем чи юристом, то без навчання у ВНЗ не обійтись. Але в багатьох випадках достатньо буде відвідати курси або тренінги, принаймні для початку. Вибирайте курси, де ви отримаєте максимум практичних знань. Теорію ви можете, за бажання, освоїти і самі, а ось щоб набути практичних навичок у вирішенні реальних робочих завдань вам знадобиться кваліфікована допомога. Трапляється і так, що закінчивши тренінги або курси, свої нові знання ви зможете застосувати на старому місці роботи.
Змінити професію можна практично в будь-якому віці, але важливо тверезо оцінювати свої можливості та готовність до кардинальних змін. При цьому роботу кидати не обов'язково, її можна поєднувати з навчанням.
Написати заяву про звільнення ви завжди встигнете, поспішати з прийняттям доленосних рішень психологи не рекомендують. Навпаки, необхідно спочатку вивчити нову сферу діяльності, розпочати навчання, наприклад записатися на курси. Важливо спробувати себе в новому виді діяльності, скажімо, знайти хоча б невеликий підробіток. Потрібно зрозуміти, чи дійсно нова професія вам подобається і чи справлятиметеся ви з незнайомими раніше обов'язками.
Якщо ви переконаєтеся, що нова сфера діяльності припала вам до душі, а навчання дається легко, з радістю, можна починати пошуки відповідних вакансій, сходити на кілька співбесід. І тільки коли ви переконаєтеся, що можливість влаштуватись на роботу за обраною професією реально існує, можна сміливо відмовлятися від робочого місця. Інакше ви можете опинитися у ситуації, коли стара, нехай і не ідеальна робота втрачена, а знайти нову не вдається.
Проте надто переживати та піддаватися страхам та сумнівам теж не варто. Пам'ятайте, що для людини справжньою нагородою є та робота та та професія, яка приносить задоволення. Кожен з нас, безумовно, має прихований потенціал, і є сенс намагатися розкрити його будь-що-будь. І якщо ви вирішили змінити професію, щоби повною мірою реалізувати свої здібності, не відмовляйтеся від своєї мрії через надумані побоювання.

comments powered by Disqus

Читайте также

Рубрики блогу

Популярне

Теги

робота освіта карєра веб дизайн туризм php c с java бизнес турагенство візове оформлення CMS Joomla WordPress створення сайту бронювання персонал мотивація економіст фінансист Програміст авк кошторис створення сайта інтернет створення сайтів бухгалтерія бухгалтерський облік бізнес управління персоналом работа закони Excel внз навчання офіс бухгалтер пошук роботи логістика зед перевезення вантажів зп перевезення вантажі фінансовий аналіз економіка фінанси курси програмування hr hr-менеджер кошторисник ефективність запаси склад перевезення вантажу підприємство резюме презентація клієнти співбесіди іврит інтерв'ю ЗЕД відрядження оренда криза митний брокер календарь бухгалтера митниці роота бухгалтера маркетинг НБУ банки кошторисна справа бюджет податки штрафи ПДФО бухгалтерський облік ЕДРПОУ НДС ПДВ тестування